Skip to main content

Varga: Vučićev razgovor s Putinom – novi prst u oko evrointegracijama

Info 27. maj 2022.
2 min čitanja

Politikolog i novinar Boris Varga smatra da će razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom biti prst u oko evroitegracijama, jer, kako je rekao, Vučić tim razgovorm dalje podiže lestvicu sedenja na dve stolice.

Varga kaže da dok god Zapad i Evropska unija nisu harmonizovani po pitanju odnosa prema Rusiji, pogotovo na energetskom planu, Vučić ima prostora za manevar.

„On prati Obrana, udruženi su u evroskepticizmu i putinofiliji, pa su čak dogovorili aranžman o skladištenju gasa u Mađarskoj. Ne bih se čudio da Vučić krene i nekim merama koje je Orban uveo, kao što je vanredno stanje“, dodaje Varga.

Najavljeni razgovor Vučića i Putina je Srbiji i Vučiću politički važan, ali je potreban i Putinu.

“Putin je sada izolovan lider, nema puno prijatelja, ali postoje i prikriveni saveznici, oni koji odugovlače uvođenje sankcija i kojima treba vremena. To su Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, do ključnih zemalja Zapada. Srbija je još jedan kamenčić u mehanizmu disharmonije EU, Putinu treba takav razgovor i to je predstavljanje da postoje države na Balkanu koje su lojalne i koje će uvek biti, neuvođenjem sankcija, prijatelj Rusiji. Svakako je to predstava za domaću javnost, traje formiranje vlade, Vučiću i stranci, s obzirom na loše rezultate, potreban je jedan zalet”, smatra Varga.

Kako kaže, Putin može da ponudi Srbiji jeftin gas u zamenu za političku lojalnost.

“Azija se dobro pozicionirala što se tiče energenata i stvaraju se novi dogovori. U osnovi rata, indirektno trgovinskog rata, leže energenti. Da EU nije bila toliko zavisna od ruskih energenata, Putin sigurno ne bi ušao u rat, on je proračunat da oni ne mogu da nađu alternativu, koliko će im trebati vremena da nađu nešto drugo. To smo već gledali 2008. u Gruziji i 2014. za vreme aneksije Krima. Putin je tada testirao kako će se Zapad ponašati – i dalje je trgovao energentima. Tako i sada nekako računa da će Zapad biti politički oslabljen zbog energenata, neće moći odmah da nađe alternative. Srbiji treba jeftin gas, ali Srbiji treba malo gasa. Srbija može snabdevanje da obezbedi i preko evropskih partnera da je lojalnija”, rekao je Varga.

(N1)