Skip to main content

VAC i Dnevnik holding nisu postigli dogovor

Izdvajamo 29. jun 2010.
2 min čitanja

Predstavnici nemačke medijske kompanije VAC i novosadske novinsko-izdavačke kuće „Dnevnik holding“ nisu danas postigli dogovor o spornim pitanjima u zajedničkom preduzeću „Dnevnik Vojvodina press (DVP)“, u čijem sastavu je i list „Dnevnik“.
Ta novinsko-izdavačka kuća je saopštila da ih je VAC obavestio da će u narednim nedeljama početi pregovore o prodaji 55 odsto akcija u DVP-u sa konkretnim zainteresovanim licima, što u u toj kući smatraju neprihvatljivim jer Holding ima pravo preče kupovine.
VAC je vlasnik 55 odsto akcija DVP-a, a Holding 45 odsto akcija i ima pravo preče kupovine. U interesu obe strane je da se pronađe za sve prihvatljivo rešenje.
Predsednik Upravnog odbora „Dnevnik holdinga“ Zlatimir Momirov rekao je večeras da to preduzeće neće odustati od prečeg prava kupovine, jer se ono jasno navodi i u ugovoru o osnivanju DVP-a iz 2003. godine.
„Ukoliko ne bude pozitivnih dešavanja Holdingu ostaje da probleme rešava sudskim putem“, kazao je on novinarima posle sastanka.
Momirov je nedavno, posle Skupštine akcionara „Dnevnik holdinga“, rekao da ukoliko se na sudu utvrdi da nisu ispunjene ugovorene obaveze iz 2003. godine to znači da VAC ne raspolaže sa 55 odsto udela u vlasništvu, jer se obavezao da će steći pravo na pomenuti
vlasnički udeo samo ako ispuni sve obaveze.
U Holdingu su analizirane ugovorne obaveza VAC-a prilikom osnivanja DVP-a 2003. godine, koje se odnose na izgradnju nove štamparije, kupovinu novih mašina, preuzimanje između 80 i 100 radnika Holdinga i socijalni program od tri miliona evra za višak zaposlenih.
U toj novinsko-izdavačkoj kući tvrde da je VAC dužan više od šest miliona evra, pošto nije popravio staru, a ni kupio novu štamparsku mašinu, nije preuzeo 80 radnika štamparije Holdinga i nije do kraja sproveo socijalni program.
Predstavnici VAC-a još su u zgradi u kojoj se održao sastanak i očekuje se da se obrate predstavnicima medija.
U saopštenju se izražava žaljenje što nije postignut dogovor i navodi da su danas obe strane nastojale da do dogovora dođe iznošenjem svojih predloge o rešenju problema.
Kompanija VAC nedavno je najavila povlačenje sa srpskog tržišta. Pored vlasničkog udela u preduzeću DVP, VAC poseduje i vlasnički udeo u beogradskoj Politici.

(Beta)