Skip to main content

Uži izbor za Oskara za strani film 2012.

Kultura 24. dec 2012.
< 1 min čitanja

Američka filmska akademija sačinila je uži izbor od devet filmova za nominacije za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, među kojima je i austrijski “Ljubav” Mihaela Hanekea (Michael), koji je trijumfovao u Kanu i na dodeli nagrada Evropske filmske akademije.

Među odabranim filmovima nema kandidata iz zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, a to su bili “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića iz Srbije, “Djeca” Aide Begić iz Bosne i Hercegovine, “Ljudožder vegetarijanac” Branka Šmita (Schmidt) iz Hrvatske, te “Treće poluvreme” Darka Mitrevskog iz Makedonije i “Izlet” Nejca Gazvode iz Slovenije.

Osim Hanekeove drame o ljubavi ostarelog bračnog para, koja ovih dana počinje da se prikazuje u američkim bioskopima, u uži izbor za Oskara za strani film ušli su i kanadski “War Witch” (Kim Nguyen), čileanski “No” (Pablo Larraín), danski “A Royal Affair” (Nikolaj Arcel), francuski “The Intouchables” (Olivier Nakache i Eric Toledano), islandski “The Deep” (Baltasar Kormákur), norveški “Kon-Tiki” (Joachim Rønning i Espen Sandberg), švajcarski “Sister” (Ursula Meier) i, kao što je i očekivano, rumunski “Iza brda” Kristijana Munđiua (Cristian Mungiu).

Hanekeov, čileanski i Munđiuov film nedavno su prikazani u glavnom programu 50. Njujorškog filmskog festivala.

Za Oskara za strani film bio je prijavljen 71 naslov iz zemalja širom sveta.

Pet kandidata za Oskara za strani film biće poznati 10. januara 2013. godine, a 85. ceremonija dodele nagrada Američke filmske akademije biće održana 24. februara u Holivudu.

Oskara za najbolji strani film u 2011. godini osvojio je iranski “Razvod” Ašgara Farhadija (Asghar), koji je prethodno osvojio niz nagrada za filmove van engleskog govornog područja. To je prvi iranski film ikada koji je dobio Oskara.

Sajt AFA i Oskara je www.oscars.org

(B. Rakočević/SEEcult)