Skip to main content

Užasne pretnje novinarima u Crnoj Gori: ‘Od avgusta 2020. ne iznenađuju ni napadi, ni uvrede’

Jugoslavija 26. okt 2022.
3 min čitanja

Pećanin: Brine uvjerenost siledžija da rezultati izbora znače i 'zeleno svjetlo' za nekažnjeno širenje nacionalističke i vjerske mržnje

Na mejl adrese slatkislatka@hotmail.com pod korisničkim imenom Bane LA, na adresu Gradske RTV stigle su prijeteće i uvredljive poruke upućene novinarima ove kuće Milici Pavićević i Senadu Pećaninu, a pominje se i novinar Pobjede Duško Mihailović.

Portal Gradske prenio je integralno poruke uz, kako su naveli, cenzuru izraza neprihvatljivih za objavljivanje.

-Je li bre Mico, što se snebivaš kad narod maše zastavama, ne stranoj zemlji već bratske Srbije. ****tino jedna ugostila si tog **ama iz Pobjede koji je dodao slovo i u prezime samo da bi mu se razlikovalo od Draže Mihajlović. Ala si se prodala a Srpkinja sram te bilo, ja sam zadužen za takve slučajeve, ne nedaj se ničemu sloha, razumećeš pošto si studirala Ruski jezik – navodi se u prvom mejlu.”

Drugi mejl upućen je na račun Senada Pećanina.

-Molim vas da mi pošaljete email od Senada Pecanina da mu se naem te muslimanske mame u usta, a i vi niste bolji ista gona, sutra vam je čistka mamu vam jem. Došlo vreme da vam stavimo seme, a biće i batinjanja sve po zasluzi. Jeo li vam onaj majku ko vas nasadio take pi*e plaćeničke. ŽIVELA NOVA PODGORIČKA SKUPŠTINA 2022 Živela Srbija i nek je večna CRNA GORA – piše u drugom mejlu.

Urednica Gradske RTV Tamara Nikčević za Pobjedu je kazala da nije iznenađena „ni anonimnim pismima punim prijetnji i uvreda, a ni učestalim atacima prvaka dvije opskurne NVO na novinare Gradske TV uoči i na sam dan pobjede velikosrpske kolicije u Podgorici“.

-Sličan film smo gledali i nakon 30. avgusta 2020. godine, kada su – što anonimne bijedne kukavice, što NVO bliske kleronacionalističkim krugovima nove vlasti – koordinisano jurišali na RTCG s ciljem da je „oslobode“. Što su, mimo svakog pravnog, profesionalnog i moralnog okvira, kontrarevolucionari i učinili. Svi uživamo u tom oslobođenju – kazala je Nikčević.

Gradskoj TV, kako navodi, neformalno je potvrđeno da su prijetnje smrću Senadu Pećaninu i vulgarne uvrede Milici Pavićević stigle sa iste mejl adrese sa koje je prije mjesec i po prijećeno urednici M portala Danici Nikolić.

-Ništa čudno! Gradska TV ovoga puta neće obavještavati zapadne ambasadore sa sjedištem u Podgorici, uključujući i ambasadorku Oanu Kristinu Popu, o iživljavanjima kojima smo, kao jedina crnogorska televizija, izloženi od svog osnivanja. Iskustvo nam govori da bismo, umjesto verbalne zaštite, sa tih adresa mogli dobiti etiketu ekstremista. Bolje da ne rizikujemo – zaključila je Nikčević.

Urednica M portala Danica Nikolić upozorava da prijetnje koje su novinarima Gradske RTV stigle sa iste adrese i iste osobe koja je njoj prijetila treba da zabrinu.

-To je mnogo više od „običnih“ internet prepucavanja i vrijeđanja. Ne samo što je riječ o ozbiljnim prijetnjama upućenim novinarima, već one traju i pojačavaju se zavisno od političke situacije u Crnoj Gori, odakle očigledno autor prijetnji, ili grupa njih, crpi „inspiraciju“ – naglašava Nikolić u izjavi za Pobjedu.

Objašnjava da su službenici Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Upravi policije, u slučaju prijetnji njoj i M portalu, brzo reagovali i pronašli osobu koja je poslala mejlove.

-S obzirom na to da se osoba nalazi van Crne Gore, Tužilaštvo je uputilo zahtjev za međunarodnu pravnu pomoć i po njemu se, koliko sam upoznata, već postupa. U toku trajanja istrage, zaključno sa prošlom subotom, od iste osobe nam je stiglo još nekoliko mejlova sa sličnim prijetnjama, koje smo odmah proslijedili policiji i oni se, takođe, obrađuju u sklopu istog predmeta. Izbjegli smo da ih objavljujemo da ne bismo ometali istragu, ali ćemo po njenom okončanju i dobijanju odgovora preko međunarodne pravne pomoći svakako izvijestiti o rezultatima – kazala je Nikolić uz zaključak da osoba koja prijeti M portalu i Gradskoj RTV to čini „uobičajeno za te ‘junake’ sa bezbjedne udaljenosti, iz inostranstva, vjerovatno po instrukcijama iz Crne Gore“.

Pećanin: Brine uvjerenost siledžija da rezultati izbora znače „zeleno svjetlo“ za nekažnjene prijetnje

Novinar Senad Pećanin upozorio je za Pobjedu da bi crnogorsko društvo trebalo da zabrine „uvjerenost siledžija da rezultati izbora znače i ‘zeleno svjetlo’ za nekažnjeno širenje nacionalističke i vjerske mržnje.

-Za nekažnjive prijetnje i uvrede kojima su izloženi novinari ne samo Gradske televizije, već i Pobjede, M portala, Antene M, CDM-a i Portala Analitika – istakao je on.

Dodaje da mu je žao sjajnih koleginica i kolega u Gradskoj televiziji koji su izloženi prijetnjama i uvredama.

-Što se tiče prijetnji smrću upućenih meni, nakon skoro četiri godine života pod četničkom opsadom Sarajeva, nimalo nijesam impresioniran bijednim prijetnjama sajber-četnika – zaključio je Pećanin.

(Pobjeda)