Skip to main content

Uz novi statut APV manjinama veća prava

Autonomija 04. sep 2008.
2 min čitanja

Ištvan PastorLider SVM-a Ištvan Pastor razgovarao s ministarkom spoljnih poslova Mađarske o položaju mađarske zajednice u Srbiji

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor potvrdio je našem listu da je na prekjučerašnjem sastanku s ministarkom spoljnih poslova Mađarske Kingom Genc u Subotici razgovarao o pitanju ostvarivanja kulturne autonomije vojvođanskih Mađara.
Šefica diplomatije Mađarske ocenila je tom prilikom da bi kroz dobijanje kulturne autonomije položaj vojvođanskih Mađara bio još bolji. Gencova je u razgovoru s liderom SVM-a rekla i da je zadovoljna što nacionalne manjine u Vojvodini uživaju sva prava, kao i da će donošenjem novog statuta Vojvodine biti još više poboljšan položaj nacionalnih manjina, među kojima i mađarske.
Pastor podseća na to da je pitanje kulturne autonomije vojvođanskih Mađara i deo sporazuma koji je u julu, u ime Mađarske koalicije, potpisao s liderom DS-a Borisom Tadićem, koji je to učinio u ime Koalicije “Za evropsku Srbiju”.
– Ministarka Genc mi je prenela da je u kontaktima koje je prekjuče imala i s premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom Svetozarom Čiplićem dobila uveravanje da će se zakon o nacionalnim savetima naći u parlamentarnoj proceduri do kraja ove godine, a što je u skladu sa zajednički definisanom obavezom u tom sporazumu koji sam potpisao s Tadićem – kazao je on.
Pastor je naveo da je šeficu diplomatije Mađarske upoznao i s pripremama novog statuta Vojvodine, “s obzirom na to da je to aktuelna politička tema i u Vojvodini i u Srbiji”. Dodao je, međutim, da se o tom pitanju govorilo na načelnom nivou.
– Naše je opredeljenje da se u okviru mogućnosti koje pruža ustavni okvir novim statutom APV i pitanje manjinskih nacionalnih zajednica tretira na odgovarajući način – rekao je on.
Pastor je naveo da je prilikom tog susreta ukazao i na probleme u zapošljavanju Mađara, ali i pripadnika drugih manjinskih zajednica, u državnoj upravi, na svim nivoima vlasti. On je napomenuo da su tokom devedesetih godina prošlog veka mnoge institucije, a posebno policija, očišćene od pripadnika mađarske i drugih manjinskih zajednica, “jer je procenjeno da su bili nepodobni”.
– Mislim da to mora da se promeni i o tome postoji generalna saglasnost i među svim političkim strankama koje čine većinu u Skupštini Srbije. Ali, jedno je načelno političko opredeljenje, a drugo je realnost – istakao je Pastor.
On je naveo da je dodatni problem to što u mađarskoj zajednici, zbog ranijih iskustava, postoji negativan odnos prema policiji. Zbog toga je, po njegovim rečima, SVM tokom prošle godine vodio kampanju kako bi se taj odnos promenio.
– To je rezultiralo time da je prošle godine bilo blizu 30 prijava Mađara na Policijsku akademiju u Sremskoj Kamenici, ali niko od njih nije primljen na konkursu – ukazao je Pastor.
On je izrazio očekivanje da će se takav odnos prema pripadnicima manjina promeniti.

(Dnevnik)