Skip to main content

Uvod u Feral Tribune u SKCNS

Kultura 01. mar 2016.
< 1 min čitanja

Centar za regionalizam i Studentski kulturni centar Novog Sada (SKCNS), predstaviće novosadskoj publici u nedelju 6. marta knjigu “Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune“, autora Borisa Pavelića. Promocija knjige biće održana u prostorijama SKCNS u Kineskoj četvrti u Novom Sadu, a u specijalnom dodatku promocije publika će moći da vidi sit-down komediju i satirično-pesnički kabare “MELODIJE SMEHA I SLOBODE” u izvođenju Borisa Dežulovića i Predraga Lučića.

Knjiga “Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune“ opisuje 25 godina kultnog političko-satiričnog lista Feral Tribun, a motiv njenog nastanka je utisak da je Feral Tribune u hrvatskoj javnosti neopravdano zapostavljen i prećutan otkad je u junu 2008. prestao da izlazi, navodi se u opisu.

Feral Tribune je izlazio kao satirički dodatak nedljnika Nedjeljna Dalmacija od 1983. do 1990, pa zatim do 1993. kao satirični podlistak dnevnika Slobodna Dalmacija, nakon čega je nekoliko godina bio i potpuno nezavistan.

Knjiga Borisa Pavelića temelji se na opsežnim citatima iz ovog lista, kako i iz drugih medija, a sadrži intervue s Feralovim autorima i drugim sugovornicima, kao i lična zapažanja samog autora. Rukopis rekonstruira pokretanje i razvoj Feral Tribuna od nastanka do prestanka izlaženja.

“Jedna od namjera ove knjige je objasniti važnost Feral Tribunea za vrijeme u kojem je izlazio, kao i za današnjicu. Autor analizira feralovske novinarske, satiričarske i poetičke metode te objašnjava važnost i utjecaj njihovoga stila, a analizira, do stanovitog stupnja, i odnose u redakciji. Pokušava objasniti i zašto se Feral Tribune ugasio. Time knjiga prerasta u neku vrstu male feralovske povijesti Hrvatske i Jugoslavije od osamdesetih do danas”, navedeno je u opisu knjige.

Zainteresovani za učešće na tribini posvećenoj ovoj knjizi i ovom listu svoj dolazak mogu potvrditi najkasnije do četvrtka 3. marta na email skcnovisad@gmail.com ili na broj telefona 060/4419066.

(Autonomija)