Skip to main content

Ustavni sud Hrvatske ukinuo „dvostruko pravo glasa“ za manjine

Jugoslavija 29. јул 2011.
2 min čitanja

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je u petak odredbu prošle godine donesenog Ustavnog zakona o manjinama, kojom su sve manjine osim Srba dobile dvostruko pravo glasa, kao i odredbu koja je na izborima favorizirala aktualno najjaču stranku srpske manjine SDSS.

Dio manjina pozdravlja ovu odluku, a dio je nezadovoljan.

Ustavni sud ukinuo je kao neustavne odredbe Ustavnog zakona o manjinama iz lipnja prošle godine kojima se manjinama ispod 1,5 posto sudjelovanja u stanovništvu pored općeg prava glasa jamči i posebno biračko pravo, dakle takozvano „dvostruko pravo glasa“, dok se Srbima  jamči najmanje tri zastupnika.

Ukinuta je i odredba kojom je zakon  bez izravnog spominjanja, ali faktički favoritizao aktualnu najjaču srpsku stranku – Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) na način da joj je gotovo garantirao da će dobiti sva tri „srpska“ mjesta. Za Ustavni sud najspornija je odredba da Srbi na temelju isključivo općeg prava glasa dobijaju zajamčena mjesta u Saboru, jer se time krši ustavno načelo jednakosti svih građana pred zakonom.
„Čini se da zakonodavac nije imao u vidu da postoji ustavna zabrana da se unutar općeg izbornog sustava bilo kojoj manjini – dobnoj, spolnoj, nacionalnoj, etničkoj, jezičnoj, strukovnoj ili bilo kojoj drugoj – unaprijed osigurava određeni broj zastupničkih mjesta“, kaže predsjednica Ustavnog suda Hrvatske Jasna Omejec.

Kako još nijedni izbori nisu održani po novom zakonskom okviru, sljedeći izbori održat će se na isti način kao i do sada.

„Na parlamentarnim izborima u prosincu ove godine pripadnici nacionalnih manjina i dalje će birati svoje zastupnike, i to: srpska nacionalna manjina svojih troje zastupnika i ostale nacionalne manjine ukupno petero zastupnika. Oni će ih birati po pravilima koja su odavno prihvaćena i koja su legitimirana u tri izborna procesa. Na taj će način biti poštovani svi demokratski izborni standardi, a osigurana je i stabilnost izborno-pravnog poretka“.

Džakula: Sve vraćeno na početak

Također Ustavni sud je kao neustavnu proglasio i odredbu Ustavnog zakona o manjinama kojom je Srpsko narodno vijeće, nevladina organizacija bliska Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci, razumljena kao  jedina legitimna krovna organizacija srpske manjine u Hrvatskoj.

Najeksponiraniji zagovornik u petak ukinutog rješenja, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac odmah je izrazio nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda Hrvatske.

„Oni su učinili svoje, a sada je na nama – saborskim zastupnicima nacionalnih manjina – da učinimo svoje“, kazao je Pupovac.

A kako će to izgledati, pojasnio je zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

„Budući da smo očekivali takvu presudu, sada razmatramo mogućnost da tužimo odluku Ustavnog suda i sam Ustavni sud – ako hoćemo – imenima i prezimenima Europskom sudu za ljudska prava u Strassbourgu“, naveo je Radin.

Dodajmo samo da je gospodin Radin, vjerojatno ogorčen odlukom, zaboravio da se Europskom sudu ne može tužiti osobe niti institucije, nego države.

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, čija je nevladina organizacija tražila ocjenu ustavnosti ovog Ustavnog zakona zbog toga što i Srbi nisu dobili dvostruko pravo glasa, odluku Ustavnog suda u izjavi za RSE naziva pobjedom pravne države.

„Da su i Srbima dali dvostruko pravo glasa, danas bi to imali svi! Ali, pošto je bila prljava politička trgovina u korist HDZ-a i SDSS-a, pa se išlo na štetu jedne manjinske zajednice da bi se pogodovalo HDZ-u, to je sada pogodilo sve manjine. Vraćamo se na staro. Mogli smo ići korak naprijed, ali  – ne!  Najprije smo išli dva koraka nazad, a sada je Ustavni sud vratio ponovo na početak odakle treba ponovo startati“, smatra Džakula.

(Radio Slobodna Evropa)