Skip to main content

Ustavni sud BiH poništio odluke skupštine RS o nadležnostima

Jugoslavija 27. jun 2022.
2 min čitanja

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske, kao i zaključke o prenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, koje je parlament RS usvojio u decembru prošle godine.

Ustavni sud BiH je ovu odluku doneo pošto je petnaest poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH pokrenulo spor između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

„Upravo sam dobio odluku Ustavnog suda BiH po zahtevu 15 poslanika u Predstavničkog domu BiH. Ustavni sud je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS, kao i zaključke NSRS u vezi s prenosom nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Još jedna pobeda države BiH“, objavio je poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Denis Zvizdić.

Sud je ukinuo zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa prenosom nadležnosti sa državnog na entitetski nivo u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnog oporezivanja.

Ukinute odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH.

Narodna skupština RS usvojila je 10. decembra prošle godine niz zaključaka kojima je bilo predviđeno donošenje zakona o uspostavljanju Vojske RS, Visokog sudskog i tužilačkog saveta RS, kao i entitetske Uprave za indirektno oporezivanje.

Prema zaključcima, Vlada RS je u roku od šest meseci te zakone trebalo da uputi Narodnoj skupštini na usvajanje, ali se to nije desilo.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je pokrenuo usvajanje tih zaključaka, izjavio je da, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, Republika Srpska ide svojim putem i da će “nastaviti da radi ono što misli da je najbolje za nju”.

Dodik je ocenio da bi Ustavni sud BiH trebalo da razmatra samo da li su zakoni BiH u skladu sa Ustavom, jer on nema ništa sa deklaracijama.

On je Ustavni sud BiH nazvao “institucijom koja pokušava u svašta da se upetlja”.

“Meni to deluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna saglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske, odmah imaju pravo na sve”, rekao je Dodik novinarima u Doboju.

(Beta/N1, Foto: N1)