Skip to main content

Uslovne kazne za prebijanje aktiviste na Fruškoj gori

Građani 22. maj 2023.
3 min čitanja

"Odlukom suda Živanović je upućen na parnični postupak za nadoknadu štete, a on je osuđenima dao predlog za vansudsko poravnanje - da svaki od njih četvorice uplati po 50.000 dinara u neku dobrotvornu organizaciju ili za lečenje dece"

Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici osudio je trojicu napadača na novosadskog aktivistu Petra Živanovića na uslovne kazne od po šest meseci za krivično delo nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu.

Prema presudi, “M. M. (29), S. P. (26) i Lj. V. (23) će izrečene kazne provesti u zatvoru tek ukoliko u roku od dve godine učine novo krivično delo.

Prethodno je još krajem prošle godine, četvrti napadač, četrdesetjednogodišnji S. D. priznao krivicu, nakon čega je osuđen na osam meseci zatvora uslovno, takođe na dve godine.

“Mislim da je ova kazna stvarno blaga, ali ja se nisam ni žalio na nju baš zbog toga da ne bi dalje eskalirala situacija, da bi se tenzije smirile i da bi to shvatili kao pruženu ruku prijateljstva”, rekao je za agenciju Beta Petar Živanović.

Ne očekuje ni da se osuđeni žale na presudu jer, kako navodi, ovako ne snose nikakve posledice, sem sudskih troškova.

Odlukom suda Živanović je upućen na parnični postupak za nadoknadu štete, a on je osuđenima dao predlog za vansudsko poravnanje – da svaki od njih četvorice uplati po 50.000 dinara u neku dobrotvornu organizaciju ili za lečenje dece.

On podseća da je napadu prisustvovao i šumar Nacionalnog parka “Fruška gora”, koji ga je verbalno napao i sprečio da napusti mesto, što je šumar u svom iskazu sudu negirao.

“Šumara nisam znao do tog momenta. Mnogi su ga znali kao problematičnu ličnost koja već ima krivičnu prijavu za ilegalnu seču, kao i jedan od tih aktera koji je učestvovao u napadu na mene”, rekao nam je Živanović. Dodaje da su, prikupljajući informacije i podatke tokom postupka, saznali i da je šumar već odslužio jednu zatvorsku kaznu, ali da nisu uspeli da saznaju kada i zbog kog dela.

Najviše mu je žao što, kako dodaje, uprkos marljivom radu advokata koji je sakupio mnoštvo dokaza o tome što je svoje napadače zatekao u ilegalnoj seči, tužilac po tom pitanju ne može da preduzme ništa jer se Nacionalni park, koji je u tom slučaju oštećeno lice, nije tako izjasnio.

Iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore naveli su da su sva četvorica osuđenih zaposlena u privatnim firmama koje su radile seču šume za JP Nacionalni park “Fruška gora” po ugovoru za izvođenje radova u šumi.

Napad na Živanovića dogodio se sedmog avgusta 2021. godine na Fruškoj gori, na potesu “Đurđin grab” u blizini Letenke, nakon što je fotografisao smeće u nacionalnom parku i traktor kojim su se okrivljeni vozili.

U presudi u koju je Autonomija imala uvida, između ostalog se precizira da je S. P. zaustavio traktor kojim je upravljao, a na kom se nalazio i M. M, jer ih je oštećeni aktivista fotografisao. S. P. mu je rekao da ne fotografiše, nakon čega su razmenjene uvrede.

S. D. je, navodi se dalje, uhvatio Živanovića za ruku, u nameri da mu oduzme telefon, nakon čega su S. P. i M. M. sišli sa traktora, da bi Živanovića S. P. pesnicom udario u lice, zbog čega je pao na zemlju. Ostala trojica su ga potom udarala nogama u glavu i telo, “dok se oštećeni sklupčao, štiteći rukama glavu”.

Živanović je u tom napadu zadobio lake telesne povrede, u vidu krvnog podliva kože i mekih tkiva ispod levog oka, više povreda na leđima i “višestruka nagnječenja mekih tkiva u predelu lica”.

Nakon toga, Lj. V. uzeo iz Živanovićog džepa telefon “te iz istog izbrisao fotografije koje je oštećeni prethodno snimio”.

U presudi se, između ostalog, navodi i da mu se šumar obratio rečima “dečko, šta ti radiš tu, ima devojaka po Novom Sadu, idi u kafić na piće, vijaj devojke, šta nas kontrolišeš po šumi, otežavaš nam proizvodnju, praviš nam probleme“.

Petar Živanović je novosadskoj javnosti poznat kao aktivista koji je u više navrata skupljao smeće koje ostavljaju drvoseče po Fruškoj gori, ostavljajući kese sa sakupljenim đubretom pred kapijom Uprave NP “Fruška gora”, s porukom “S ljubavlju, vaše drvoseče”.

(Autonomija, foto: N1)