Skip to main content

Uskoro ekspertska grupa predstavnika Istre i Vojvodine

Autonomija 26. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i istarski župan Ivan Jakovčić razgovarali su posle svečanog obeležavanja Dana Istre o nastavku saradnje dve regije, saopštio je danas pokrajinski sekretarijat za informacije. Na sastanku je dogovoreno da se u novembru ove godine oformi ekspertska grupa predstavnika Istre i Vojvodine koja će osmisliti i realizovati projekte sa kojima bi dve regije zajednički nastupale ka fondovima Evropske unije. Kako je u saopštenju navedeno, načelno je razgovarano i o ideji da jedan od prvih zajedničkih projekata bude izgradnja evropskog centra za toleranciju u Bačkoj Topoli.
Egereši i Jakovčić su razgovarali su i o mogućnostima saradnje u okviru projekta SENET 2 koji Istarska županija koordinira sa italijanskom regijom Toskana, uz pomoć i podršku Ministarstva inostranih poslova Italije. „Istru i Vojvodinu vežu brojne sličnosti u pogledu multinacionalnosti i multikulturalnosti, kao i velika želja za daljom decentralizacijom. Naše regije imaju izuzetno velik razvojni potencijal koji može biti glavni adut na putu ka Evropskoj uniji naših matičnih država“, izjavio je Egereši, a preneo Sekretarijat.
Predstavnici istarske županije, na čelu sa županom Ivanom Jakovčićem, posetiće Vojvodinu 17. novembra kada će biti obeležen Međunarodni dan tolerancije, a uzvratna poseta je planirana za proleće 2009. godine kada će u Istri biti održana manifestacija Dani Vojvodine.

(Beta)