Skip to main content

Uskoro 16. Videomedeja

Kultura 07. dec 2012.
2 min čitanja

Međunarodni festival Videomedeja predstaviće u 16. izdanju, od 14. do 16. decembra u Studiju M u Novom Sadu, više od 60 video radova i medijskih instalacija, odabranih među više od 700 pristiglih iz oko 50 zemalja iz celog sveta.

Takmičarski program uključuje 49 odabranih video radova i 15 medijskih instalacija iz više od 30 zemalja, a u okviru revijalnog će biti prikazana specijalna selekcija radova domaćih autora, kao i programi članova žirija – Haralda Hunda iz Austrije, Aleksandra Davića iz Srbije i Manuela Saiza iz Španije.

Kroz četiri tematske celine – Memory of Sexes, Moving Movements, Days of Heterotopia i Artery Line – urednici programa Ivana Sremčević Matijević i Dragan Živančević, predočiće odabrane radove koji uključuju jednokanalne i višekanalne video instalacije, generativne i net projekte, interaktivnu umetnost i hibridne forme.

Međunarodni žiri će izabrati dva rada iz takmičarske selekcije za nagradu “Sfinga” za najbolji video i nagradu “Bogdanka Poznanović” za najbolju instalaciju, nastup uživo, objekat ili url projekat.

Prema navodima organizatora iz Udruženja za video umetnost Videomedeja, ovogodišnji izbor jedinstvena je prilika za edukaciju i uvid u mogućnosti primene naprednih tehnologija u aktuelnoj svetskoj umetničkoj praksi.

Od Severne i Južne Amerike, preko evropskih i skandinavskih zemalja, sve do Libana i Izraela, umetnici, rasterećeni od komercijalnih ciljeva i oslobođeni od uticaja političkog establišmenta, prikazaće šta je zapravo video-art danas.

Videomedeja je fokusirana na umetničke projekte koji kombinuju sliku i zvuk, naprednu komunikaciju i objekte – od video radova, dokumentarnih i kratkih filmskih formi, digitalnih animacija, medijskih instalacija, intervencija u prostoru, interaktivnih i robotizovanih objekata, url projekata, open source aplikacija, do živih audiovizuelnih nastupa i elektronske muzike.

Organizatori su izrazili posebno zadovoljstvo činjenicom da iz godine u godinu umetnici iz najrazličitijih krajeva sveta iznova konkurišu za učešće na Videomedeji i na taj način formiraju neku vrstu nezavisne scene, iako se međusobno razlikuju po umetničkim vizijama i dometima.

Čak i kada intencija umetnika nije potpuno jasna, publika ima mogućnost da kroz različite stilove i umetničke pristupe doživi lični impuls i duh vremena koji je inspirisao umetnike da se izraze.

Festival Videomedeja je u potpunosti neprofitna manifestacija sa izraženim edukativnim karakterom, a njene programe tokom tri dana dnevno poseti oko 300 ljudi.

Kvalitet i status koji je Videomedeja izgradila u proteklih 16 godina prepoznat je i u svetu, a festival je uvršten i u manifestacije od posebnog značaja za Novi Sad i Srbiju. Nije izostala ni podrška Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, naveli su organizatori.

Prošle godine, na 15. Videomedeji, nagrada „Sfinga“ za nabolji video/film pripala je finskoj autorki Nini Suominen za rad „A Finnish Fable“ koji na duhovit način analizira ideju viška slobodnog vremena, odnosno izvesno nesnalaženje izvan trke za profitom u vremenu kasnog kapitalizma.

Međunarodni žiri, koji su činili Leila Topić, Zoran Bojović i Čed Pakuševskij, dodelio je nagradu “Bogdanka Poznanović” za medijsku instalaciju radu Richarda Vickersa i Jamesa Fielda24-hours. in Tampere an Interactive Documentary” zbog participativnog potencijala dela, te izvesnog omaža Dzigi Vertovu i njegovom “Čoveku sa filmskom kamerom” u 21. veku.

Ulaz na program je besplatan.

Sajt Videomedeje je www.videomedeja.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult)