Skip to main content

Upravni odbor PIC: Od ključne važnosti funkcionisanje institucija na svim nivoima

Jugoslavija 14. okt 2021.
< 1 min čitanja

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora (UO) Saveta za sprovodjenje mira u Bosni i Hercegovini (PIC) ukazali su danas da je za gradjane te zemlje od ključne važnosti da institucije funkcionišu na svim nivoima vlasti, uključujući Oružane snage BiH.

U saopštenju posle sednice UO PIC-a, u kojem se navodi da se Rusija nije saglasila sa tekstom zajedničke izjave, piše da svi politički predstavnici imaju odgovornost da učestvuju u radu institucija na svim nivoima vlasti kako bi služili onima koji su ih izabrali.

“Bez zalaganja i saradnje nema preko potrebnih reformi, posebno onih koje se odnose na vladavinu prava, a koje su od ključne važnosti kako bi BiH mogla da krene dalje na putu ka EU. Gradjani BiH bez toga neće moći u potpunosti da ostvare pravo na mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost”, navodi se u saopštenju.

Ambasadori su naveli da očekuju od svih čelnika da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podelama i da prekinu sve aktivnosti u tom pogledu, uključujući pretnje otcepljenjem i osporavanje postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

“Uporni smo u podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH. Pokušaji da se poništi 26 godina teško stečenog napretka i mira suprotni su onome na šta su se svi politički lideri obavezali i ka čemu BiH treba da ide”, piše u saopštenju.

Ambasadori su snažno podržali i “autoritet, mandat i ključnu ulogu” Visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH dok zemlja u potpunosti ne izadje iz medjunarodne supervizije.

Sednica UO PIC-a održana je posle najave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska povući saglasnost na postojanje institucija na državnom nivou, poput Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog saveta.

(Beta, Foto: Pixabay)