Skip to main content

Upravni odbor PIC-a osudio nedavni napad na novinare i aktiviste u Banjaluci

Jugoslavija 22. мар 2023.
2 min čitanja

"Vlasti RS da prestanu sa aktivnostima kojima se nastoje ućutkati nezavisni glasovi"

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira u BiH (PIC) osudili su nedavne fizičke napade na novinare i predstavnike civilnog društva 18. marta u Banjaluci, očekujući od svih u Republici Srpskoj, uključujući i najviše zvaničnike, da se suzdrže od od štetnih i opasnih komentara koji doprinose stvaranju atmosfere straha među novinarima i aktivistima.

UO PIC-a izrazio je svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, koja, kako je ocenjeno, imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i redukovanje javne debate, navedeno je iz OHR-a.

U prošlu subotu grupa od trideset huligana napala je aktiviste LGBT zajednice i novinare u Banjaluci, a pre napada predsednik RS Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavili su da se protive održavanju skupa pripadnika LGBT populacije, jer je to u suprotnosti sa „tradicionalnim i porodičnim vrednostima“.

UO PIC-a dalje je ocenio da bi ponovna kriminalizacija klevete i uvrede u RS dala organima vlasti u tom BH. entitetu prekomerna ovlaštenja za kriminalizaciju ili cenzuru slobode izražavanja medija, civilnog društva i gradjana koji žive u RS.

UO PIC-a pozvao je vlasti RS da prestanu sa aktivnostima kojima se, kako je naglašeno, nastoje ućutkati nezavisni glasovi u medijskom prostoru i u civilnom društvu, dodavši da očekuju povlačenje nacrta spornog zakona sa dnevnog reda Narodne skupštine RS.

„Najavljeno usvajanje zakona Republike Srpske o nevladinim organizacijama predstavljalo bi dodatni korak unazad, čime bi se stigmatizovali nezavisni glasovi u RS i ugrozili demokratski procesi“, navodi se u saopštenju.

Predsednik RS Milorad Dodik najavio je donošenje zakona o nevladinim organizacijama, prema kojima bi svi koji primaju donacije iz zapadnih zemalja bili proglašeni „stranim agentima“.

Upravni odbor PIC-a na kraju je izrazio žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dve članice UO Saveta za sprovođenje mira, ocenjujući to „štetnim korakom protivnim interesima građana koji žive u RS“.

Istakli su da članice UP PIC-a imaju ključnu ulogu u provodjenju civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je najavio da će predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS, kao i njihovi predstanici u organima BiH prekinuti sve odnose sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BIH.

(Beta)