Skip to main content

Uprava: Ni mesec dana posle ne znamo ko je blokirao Filozofski fakultet, policija nije dostavila zapisnik

Izdvajamo 29. апр 2024.
3 min čitanja

"Da se zna imenom i prezimenom ko je blokirao fakultet, koliko je tu bilo studenata a koliko osoba koje nemaju nikakve veze sa univerzitetom"

Uprkos brojnim zahtevima, policija do danas nije dostavila zapisnik sa uviđaja koji su izvršili kada je pre mesec dana tridesetak osoba ušlo na Filozofski fakultet u Novom Sadu i držalo ga blokiranog tokom četiri dana, potvrđeno je novinarima u upravi tog fakulteta.

Umesto zapisnika, dobili smo samo potvrdu da smo policiji prijavili ulazak „nepoznatih muških lica“, naveli su u upravi.

Tokom protesta kojima se tražilo da blokada fakulteta bude prekinuta, zaposleni su dobijali uvrede i pretnje smrću.

Zbog toga su insistirali da fakultet od policije dobije zapisnik, kako bi se znalo imenom i prezimenom ko je blokirao fakultet, koliko je tu bilo studenata a koliko osoba koje nemaju nikakve veze sa univerzitetom, o čemu su izveštavali pojedini mediji.

Zaposleni su na protestima naveli da su doslovno „izbačeni“ iz zgrade fakulteta.

Podsetili su i da je Filozofski fakultet najstariji fakultet na Novosadskom univerzitetu, te da je u njemu smeštena i druga najbogatija biblioteka u Vojvodini, od koje je knjigama i publikacijama bogatija jedino Biblioteka Matice srpske u Novom Sadu.

Dodali su da je, tokom blokade, zgrada fakulteta i sve što je u njoj bila „ostavljena na milost i nemilost“ anonimnim osobama.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta podneo je Etičkoj komisiji svoga fakulteta prijavu protiv profesora Dinka Gruhonjića zbog navodnog govora mržnje.

Gruhonjića su optužili za govor mržnje na osnovu izmontiranog video snimka sa tribine u Dubrovniku od pre godinu dana, gde je on navodno veličao ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata, što je profesor oštro demantovao i podsetio da je celu svoju novinarsku i profesorsku karijeru proveo kao dosledni borac protiv nacionalizma i protiv veličanja politike ratnih zločina u regionu.

Gruhonjić je primio brojne pretnje smrću, a na ulazu u zgradu u kojoj živi s porodicom mu je ispisan grafit koji direktno poziva na njegovo ubistvo.

Etička komisija se proglasila nenadležnom za prijavu Studentskog parlamenta, jer prijava ne spada u domen Kodeksa o akademskom integritetu.

Dinko Gruhonjić je na jednom skupu nedavno rekao da ima potpuno pouzdanu informaciju da su se članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu sastali sa visokim funkcionerom Srpske napredne stranke u jednom novosadskom restoranu.

Dodao je da je taj sastanak održan neposredno pre početka blokade Filozofskog fakulteta, koja je trajala od četvrtka, 28. marta, do nedelje, 31. marta.

Jedan od učesnika blokade je u zgradu Filozofskog fakulteta 28. marta upao u majici sa likom Milorada Ulemeka Legije.

Ulemek je osuđen na 40 godina zatvora zbog atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na još 40 godina zbog ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i na 15 godina zatvora zbog pokušaja atentata na nekadašnjeg opozicionog lidera Vuka Draškovića.

Filozofski fakultet se nalazi u Ulici Zorana Đinđića. Pokojni premijer je bio i zaposlen na tom fakultetu.

Taj mladić u majici sa Legijinim likom je nosio transparent “Moj sinko samo nikad kao Dinko”. Gruhonjić je rekao da je to shvatio kao „direktnu pretnju smrću“.

Blokada je ukinuta u nedelju, 31. marta popodne, kada je pred fakultet došao rektor Dejan Madić, zajedno sa dekanima Fakulteta tehničkih nauka Borisom Dumnićem i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Patrikom Dridom.

Oni su podržali studentske zahteve i optužili Gruhonjića za govor mržnje, tako što je rektor Madić čitao rečenice iz Gruhonjićevih publicističkih kolumni, izvađene iz konteksta.

Gruhonjić je takav postupak rektora prokomentarisao rečima da mu je “ispod akademske časti” da komentariše rektorove postupke i poručio da će se videti ko u stvari treba da ide pred etičku komisiju – rektor ili on.

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu najavio je da će ponovo blokirati fakultet, ukoliko Gruhonjić ne dobije otkaz.

Rektor Dejan Madić na sastanak sa studentima koji su blokirali fakultet nije pozvao dekanicu Filozofskog fakulteta Ivanu Živančević Sekeruš, što je ona oštro osudila.

Dekanica je kazala i da ne želi da razgovara sa studentima koji postavljaju ultimatume i podsetila da postoje jasne procedure na univerzitetu na osnovu kojih neki profesor može dobiti otkaz, ali da se u te procedure ne ubrajaju ultimatumi.

Gruhonjić, kao i profesori i studenti Filozofskog fakulteta, dobili su široku domaću, regionalnu i međunarodnu akademsku podršku za odbranu autonomije Filozofskog fakulteta.

(Autonomija/Beta)