Skip to main content

UO traži razrešenje glavnog urednika Mađar soa

Info 21. jun 2011.
< 1 min čitanja

Upravni odbor dnevnog lista Mađar so (Magyar Szo) pokrenuo je inicijativu za smenu glavnog i odgovornog urednika Čabe Presburgera zbog „profesionalne nebrige, pristrasnog informisanja i tendencioznog pisanja o ađarskoj zajednici u Vojvodini“.
Mađar so u današnjem broju piše da se među navodnim profesionalnim greškama pominje da list nije dovoljno izveštavao o radu predsednika Skupštine Vojvodine Šandora Egerešija i da se novinari lista nisu pojavili na više konferencija za novinare koje je organizovao Savez vojvođanskih Mađara (SVM).
Upravni odbor je većinom glasova doneo odluku da svom osnivaču, Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine, predloži smenu Presburgera i imenovanje novinarke Marte Varju za vršiteljku dužnosti glavnog urednika.
Predsednik Upravnog odbora Laslo Joža rekao je da su brojni problemi u radu glavnog i odgovornog urednika u proteklom periodu „uzrokovali stanje manjkavog poverenja u odnosima osnivača i glavnog urednika“.
Joža je najavio da će na sledećoj sednici Nacionalnog saveta Mađara, koja će biti održana 23. juna, u dnevni red biti uvršteno i razrešenje glavnog urednika.
Presburger je ocenio da pokrenuta procedura predstavlja „početak montiranog procesa i da optuzbe protiv njega sadrže brojna obmanjivanja, činjenične greške i smešne profesionalne greške“.
„Mađar so ne želi da postane partijski bilten. Verujemo da je suština manjinskog informisanja da u list unesemo događaje zajednice, izveštavamo i o aktivnostima političara, ali da u datom trenutku i kritikujemo. Ovo pojedinci iz Nacionalnog saveta i SVM ne mogu da prihvate i zato je i došlo i do sadašnjeg koraka“, rekao je Presburger.

(Autonomija)