Skip to main content

Unija Roma: Duboko smo zabrinuti zbog zloupotrebe Roma u izbornoj kampanji

Građani 25. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Ova praksa predstavlja flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i dostojanstva Roma, kao i manipulaciju njihovom teškom životnom situacijom u cilju političke dobiti"

Unija Roma Srbije izrazila je duboku zabrinutost zbog zloupotrebe socijalno ugroženih Roma u izbornoj kampanji.

„Ova praksa predstavlja flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i dostojanstva Roma, kao i manipulaciju njihovom teškom životnom situacijom u cilju političke dobiti“, ističe se u saopštenju koje potpisuje predsednik Unije Roma Miloš Mihajlović.

Dodaje se da Unija Roma Srbije osuđuje sve političke aktere koji koriste siromaštvo i socijalnu ugroženost Roma kao sredstvo za sticanje političke podrške.

„Takvo ponašanje nije samo neprihvatljivo, već i sramotno za sve one koji se bave politikom. Umesto da se bave stvarnim problemima i potrebama romske zajednice, političari se koriste njihovom nesrećeom kako bi ostvarili svoje ciljeve“, ukazuje se.

Navodi se i da je romska zajednica već decenijama suočena sa brojnim izazovima, kao što su nezaposlenost, loši uslovi stanovanja, diskriminacija i nedostatak pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

„Umesto da se bave ovim pitanjima i pružaju adekvatna rešenja, političke stranke ih koriste kao sredstvo za manipulaciju i političku propagandu“, piše u saopštenju.

Takođe, Unija Roma apeluje na medije da budu odgovorni u izveštavanju o socijalno ugroženim Romima i da ne doprinose daljoj stigmatizaciji i diskriminaciji.

„Potrebno je promovisati pozitivne primere integracije Roma u društvo i dati prostor za njihov glas i perspektivu. Unija Roma Srbije će nastaviti da se bori za prava i dostojanstvo romske zajednice, kao i za njihovu inkluziju u sve sfere društva. Pozivamo sve građane i organizacije civilnog društva da podrže naše napore i zajedno radimo na stvaranju pravednijeg i jednakog društva za sve“, poručuju iz Unije Roma Srbije.

(N1, Foto: mc.rs)