Skip to main content

Unicef: Svako drugo dete u Ukrajini raseljeno

Građani 24. mar 2022.
< 1 min čitanja

Svako drugo dete u Ukrajini je raseljeno otkako je Rusija počela svoju invaziju 24. februara, saopštio je Unicef.

„To je zapanjujuće“, rekao je portparol Unicefa Džejms Elder za CNN.

„Od početka rata pre mesec dana, od svakog dečaka i devojčice u zemlji, svaki drugi sada je morao da napusti svoje domove. To je situacija koju ranije nismo videli, nije u živom sećanju, i skoro je nemoguće nositi se sa njom“, rekao je Elder.

Elder je rekao da Unicef pokušava da u zemlju unese ćebad, tablete za prečišćavanje vode, generatore, medicinske potrepštine i akušerske komplete za majke koje rađaju.

Ukrajinsko tužilaštvo: od početka rata poginulo 128 dece, ranjeno više od 170

U Ukrajini je od početka napada Rusije poginulo 128 dece, dok je ranjeno više od 170, sapoštilo je danas ukrajinsko Državno tužilaštvo.

Najviše dece je stradalo u Kijevskoj oblasti – 64, Harkovskoj – 43, Donjeckoj – 43, Černjigovskoj – 32, Nikolajevskoj – 24, gradu Kijevu – 16, Žitomirskoj oblasti – 15, Hersonskoj – 15 i Sumskoj oblasti – 14.

U Mariupolju je pod ruševinama zgrade nađena devojčica Jekaterina od 11 godina, gimnastičarka koja je pobeđivala na mnogim takmičenjima, navodi tužilaštvo.

U vreme evakuacije civila u selu Peremoga u Kijevskoj oblasti 11. marta ruska vojska pucala je na kolonu automobila 11. marta, kada je ubijen 13. godišnji dečak.

U gradu Buča Kijevske oblasti su 13. marta u pucnjavi na automobil u kojem se nalazila porodica, ubijeni majka i dvoje dece od četiri i devet godina.

U Dečiju bolnicu u Dnjprepetrovsku dovezeno je devetoro dece iz Mariupolja i Severnodonjecka, navodi tužilaštvo.

(N1, CNN, Foto: Beta/AP)