Skip to main content

UNICEF lani zabilježio najviše teških prekršaja nad djecom

Planeta 06. jul 2023.
2 min čitanja

Najviše mladih u opasnost su doveli sukobi Izraela i Palestine, u Kongu i Somaliji, na Haitiju, u Nigeriji, Etiopiji, Mozambiku i Ukrajini

Dečiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) zabilježio je tokom prošle godine najveći broj “teških prekršaja” nad djecom, uključujući regrutiranje, ubistva i ranjavanja, seksualno nasilje, otmice i napade na škole i bolnice.

Najviše mladih u opasnost su doveli sukobi Izraela i Palestine, u Kongu i Somaliji.

UNICEF je, također, izrazio zabrinutost zbog položaja mladih na Haitiju, u Nigeriji, Etiopiji, Mozambiku i Ukrajini, prenosi Beta.

Zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Omar Abdi rekao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da je prošle godine zabilježeno više od 27.000 teških prekršaja, u odnosu na 24.000 godinu ranije, što je ujedno najviši zabilježen broj od 2005. godine, od kada se prave izvještaji. Također je bilo najviše konfliktnih situacija u svijetu – 26.

Od izrade izvještaja izbio je i “veliki sukob” u Sudanu, zbog čega je raseljeno više od milion djece, a UN ima informacije da je više stotina djece ubijeno i povrijeđeno.

Abdi je kazao da zbog posljednje eskalacije UNICEF očekuje povećanje broja ugrožene palestinske djece.

Vlada i strane u sukobu, dodao je, ne ispunjavaju obaveze kada je riječ o zaštiti djece i potrebna je “značajna i nedvosmislena akcija”.

Hiljade ubijene i zlostavljane djece

U godišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, generalni sekretar Antonio Gutterres stavio je rusku vojsku na godišnju “crnu listu” zemalja koje krše prava djece u sukobima zbog ubijanja dječaka i djevojčica te napada na škole i bolnice u Ukrajini.

Nije, međutim, stavio i Izrael za teško ugrožavanje sigurnosti više od 1.100 palestinske djece, od čega je 54 ubijeno.

Specijalna izaslanica UN-a za položaj djece u oružanim sukobima Virginia Gamba izjavila je pred Vijećem sigurnosti UN-a da je tokom 2022. godine zabilježeno 27.180 nasilnih činova nad 18.890 djece, uključujući 8.620 ubijenih ili povrijeđenih, te 7.622 djece koje su regrutirale vlade ili oružane grupe.

Njih 3.985 je oteto, a 1.165, od čega su gotovo sve bile devojčice, bilo je silovano, primorano na brak ili seksualno ropstvo te seksualno zlostavljano.

UN je također zabilježio napade na 1.163 škole i 647 bolnica, više nego 2021. godine, dodala je.

Oružane grupe odgovorne su za 50 posto teških prekršaja, kazala je Gamba i istakla da su vlade glavni počinioci ubistava i povređivanja djece i napada na škole i bolnice.

(AJB/Agencije)