Skip to main content

UNICEF: Broj ubijene dece u Gazi bez presedana

Planeta 28. dec 2023.
2 min čitanja

"Patnja dece na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu ne sme da padne u pozadinu ovog sukoba"

Izraelska vojska je saopštila da su njihove snage izvele napad u četvrtak na Zapadnoj obali ciljajući ljude za koje tvrde da su pomogli u finansiranju ekstremističkog pokreta Hamas, dok je u Pojasu Gaze IDF nastavio sa vazdušnim napadima i kopnenim operacijama.

U saopštenju IDF-a navodi se da su u operaciji na Zapadnoj obali uhapsili 21 osobu i zaplenili desetine miliona u izraelskoj valuti (jedan šekel vredi oko 0,3 dolara).

Izraelske snage su takođe izvele vazdušni napad u Dženinu, a kopnene trupe su pucale na Palestince kao odgovor na, kako je vojska saopštila, vatru koju su oni otvorili na izraelske trupe.

Napad na Zapadnoj obali bio je posljednji u dugoj seriji operacija koje je Izrael tamo izveo, navodeći da njihove snage sprovode antiterorističke aktivnosti.

Kancelarija UN za ljudska prava objavila je u četvrtak izveštaj u kojem se navodi da se situacija sa ljudskim pravima na Zapadnoj obali „brzo pogoršala“ od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je da je potvrdila 300 smrtnih slučajeva Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra, pri čemu su izraelske snage ubile 291 Palestinca, osam su usmrtili izraelski doseljenici, dok se za jednu žrtvu se ne zna da li ju je ubio IDF ili doseljenici.

Direktorka UNICEF-a za Bliski istok i sever Afrike Adel Kodr rekla je da je ove godine stradao rekordan broj dece na Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalim.

„U proteklih 12 nedelja ubijeno je 83-je dece, dvostruko više nego u celoj 2022. godini. Više od 576 je povređeno, a ima i dece koja su zatočena. Takođe, i pristup i kretanje na Zapadnoj obali su veoma ograničeni“, navele je Kodr u saopštenju.

„Mnoga deca kažu da je strah postao deo njihovog svakodnevnog života. Boje se da izađu napolje, da idu u školu ili da se igraju. Dok svet gleda užas u Pojasu Gaze, deca na Zapadnoj obali žive svoju noćnu moru“, upozorava UNICEF.

Kodr je navela da sve zaraćene strane moraju da poštuju međunarodno humanitarno pravo i zaštite decu od nasilja, i njihovo osnovno pravo na život.

„Patnja dece na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu ne sme da padne u pozadinu ovog sukoba, jer je njegov deo“, zaključuje se u saopštenju.

Svetska zdravstvena organizacija je takođe saopštila da su njihovi timovi preduzeli „misije visokog rizika da isporuče zalihe, sa partnerima, bolnicama u severnoj i južnoj Gazi“.

„Danas ponavljam poziv međunarodnoj zajednici da preduzme hitne korake za ublažavanje ozbiljne opasnosti sa kojom se suočava stanovništvo Gaze i ugrožavanja sposobnosti humanitarnih radnika da pomognu ljudima sa strašnim povredama, akutnom glađu i koji su u velikom riziku od bolesti“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Dok je Izrael i dalje fokusiran na kampanju za eliminaciju Hamasa, kojeg su SAD i drugi proglasili terorističkom organizacijom, francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da radi na održivom prekidu vatre uz pomoć regionalnih i međunarodnih partnera.

Pripadnici Hamasa su 7. oktobra prešli granicu sa Izraelom i napali izraelske zajednice na jugu zemlje, ubivši oko 1.200 ljudi, navodi Izrael. Hamas je takođe zarobio oko 240 talaca, od kojih 129 ostaje u Gazi.

Kao odgovor, Izrael je obećao da će slomiti Hamas i pokrenuo je vazdušni, kopneni i pomorski napad na Gazu. Izraelska ofanziva ostavila je ogromne delove Gaze u ruševinama i u njoj je ubijeno više od 21.000 Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.

Izraelska vojska saopštila je da je ubijeno 167 pripadnika IDF-a.

(Glas Amerike/foto: Beta/AP)