Skip to main content

UNHCR: Četvoro izbeglica iz Avganistana, Libije i Burundija upisalo fakultet u Srbiji

Info 07. sep 2021.
< 1 min čitanja

Šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli izjavila je da od početka 2016. godine deca izbeglice u Srbiji imaju pristup svim nivoima obrazovanja, a da je ove godine četvoro upisano na fakultet, saopšteno je danas iz Medija centra.

Boneli je navela da su fakultet ove godine u Srbiji upisala dva d,ečaka iz Avganistana, devojka iz Burundija i dečak iz Libije.

UNHCR sa partnerskim organizacijama prati i podržava obrazovanje nešto više od 20 izbeglica u srednjim školama, 140 u osnovnim školama, četvoro studenata i približno petoro izbeglica u školama za odrasle.

“Nastavićemo da promovišemo uključivanje izbeglica i tražioca azila u tercijarno obrazovanje i udružićemo snage sa Vladom u toj oblasti. To će omogućiti mnoge nove, velike korake i rešenja u životima onih koji su bili primorani da napuste svoje domove“, zaključila je Boneli.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) pozvala je danas u Ženevi države da ulože napore kako bi srednjoškolsko obrazovanje za decu i omladinu izbeglice bilo garantovano, s obzirom na to da je stopa upisa izbeglica u škole i univerzitete “i dalje kritično niska”.

(Beta)