Skip to main content

UNBOR i antifašisti Herceg Novog: Odakle pravo bilo kome da teritoriju nezavisne i suverene države pripisuje susjednim državama?

Jugoslavija 28. avg 2022.
2 min čitanja

"Upozoravamo na nadirući nacionalizam i ekstremizam, kako bi izbjegli scenarije kojima smo svjedočili u okruženju"

Herceg Novog predstavlja zastiđe za sve građane koji baštine evropske, evroatlantske i antifašističke vrijednosti, poručuje UNBOR i antifašisti Herceg Novog u saopštenju povodom poruka dobrodošlice Porfiriju koje su osvanule u tom gradu.

Njihovo obraćanje javnosti prenosimo integralno:

„Herceg Novi, nekadašnja prijestonica kulture, grad koji je u svoj zagrljaj prihvatio ljude svih vjera i nacija, zaštitio u vrijeme ratnih razaranja u regionu, pružio utočište i sigurnu budućnost mnogim porodicama.

Na tome neki svojim ophođenjem prema ovom gradu i državi pokazaše svoju zahvalnost, dok oni drugi žele da od Herceg Novog naprave upravo ono od čega su prije par decenija pobjegli.

Grad koji je nekada predstavljao sinonim za gostoprimstvo i multietnički sklad, danas je postao tijesan za sve one koji se nepoistovjeću sa velikosrpskim nacionalizmom.

U organizaciji lokalne vlasti i uz asistenciju komunalnih službi, naš grad je preko noći opasan “porukama dobrodošlice” srpskom patrijarhu.

Ne možemo a da se ne zapitamo, kako i zašto lokalna samouprava koristi budžet svih građana Herceg Novog za jednonacionalne interese, kojima direktno podriva temeljne vrijednosti Crne Gore?

Odakle pravo bilo kome da teritoriju nezavisne i suverene države pripisuje susjednim državama?

I dok tražimo odgovore na ova pitanja, ne možemo a da se ne osvrnemo na četiri uzastopne posjete srpskog patrijarha sekularnoj državi, Crnoj Gori.

Prva bijaše onog 05. septembra, kada je srpski patrijarh helikopterom države NATO članice dopremljen ispred Cetinjskog manastira, uz asistenciju policije i paramiltarnih organizacija bliskih crkvi Srbije. Došao je u časnu Crnu Goru, tajnim i nečasnim putem, kakav ne priliči ljudima njegovog ranga.

Druga posjeta bila je nedavno, kada je u vilu “Gorica” došao da na brzinu potpiše antiustavni dokment, “Temeljni ugovor” koji će mu poslužiti za dalje otimanje crnogorske imovine.

Kršeći zakone suverene države, opet je dopremljen helikopterom, ali ovoga puta MUP-a Srbije, mimo regularnih precedura, koje bi trebalo da važe za sve jednako.

Treći tajni dolazak bio je tokom trodnevne žalosti, kada je cijela Crna Gora, poštujući nevine žrtve sa Cetinja, otkazala sve događaje i ceremonije. Prividno je otkazan i njegov dolazak u Herceg Novi, nakon čega se on ipak pojavio.

O tome koliko su mu časne namjere prema Crnoj Gori i njenim građanima, najbolje govore gore navedeni dolasci u istu.

Tek je u četvrtu posjetu Crnoj Gori došao onako kako dolaze svi dobronamjerni i časni ljudi, a i to je uspio uniziti pozivanjem protjeranog bivšeg ambasadora R. Srbije u Crnoj Gori, te se tako u dobre namjere ovoga gosta, poučeni prethodnim iskustvima ne smijemo pouzdati.

Iako su mu njegovi podanici ispisivali parole i stihove dobrodošlice na glavnom magistralnom putu, on je i ovoga puta iznenadio, te je u duhu pravoslavlja, “skromno i iskušenički” došao luksuznom gliserom.

I dok kratka turistička sezona jenjava, veliki broj hercegovačkih vjernika će poboljšati statistiku Turističke organizacije Herceg Novi.

Herceg Novi pamti, baš kao što je zapamtio Nikolu, Daša, Stijepa, Iliju, Sima, divne Danice i mnoge druge, koji svoje živote ugradiše u antifašističku, sekularnu i multietničku državu.

Zato mi, sljedbenici njihovih ideja upozoravamo na nadirući nacionalizam i ekstremizam, kako bi izbjegli scenarije kojima smo svjedočili u okruženju.

Zato UBNOR, antifašisti i svi građanski i evropski opredjeljeni Novljani napominju da je Crna Gora jedinstvena, nezavisna, međunarodno priznata teritorija, te da nikome nećemo dozvoliti svojatanje iste i pripisivanje susjednim državama. A oni koji tuđine prizivaju neka ne odlažu svoje putovanje uvijek za dogodine nego neka idu đe im srce želi.

Na kraju, ističemo da ne osporavamo potrebu za upražnjavanjem bilo koje vjere, kao i posjete vjerskih poglavara, sve dok oni na bilo koji način ne počnu ugrožavati građanske vrijednosti u sekularnoj državi.“

(Antena M)