Skip to main content

UN: Zbog sukoba u Mjanmaru pomoć potrebna za oko milion ljudi

Planeta 17. jun 2021.
< 1 min čitanja

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su da je nakon vojnog udara u Mjanmaru i sukoba vojske i grupa koje se protive puču, ali i ekonomskih posledica, pomoć potrebna za oko milion ljudi.

U izveštaju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći navedeni su podaci o stanju na područjima pogođenim sukobima u Mijanmaru, nakon vojnog udara izvedenog 1. februara.

Rečeno je da je na područjima na jugoistoku Mjanmara, dosad raseljeno više od 160.400 osoba, od toga oko 100.000 njih čine civili na području Kajaha.

Istaknuto je i da zbog bezbednosnih napetosti nije mogla biti dostavljena pomoć civilima u šumskim i planinskim područjima.

U Kačinu, u kojem često dolazi do sukoba, zbog napada mjanmarske vojske, raseljene su najmanje 11.654 osobe, u Šanu 15.271, a u Činu oko 19.500.

Mjanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su izbori održani 8. novembra 2020. godine bili neregularni. Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike Vlade, uključujući i mjanmarsku liderku Aung San Su Ći.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U intervencijama mjanmarske vojske poginulo je najmanje 865 osoba. U državi se i dalje održavaju demonstracije, a nastavljena su saslušanja pred vojnim sudom visokopozicioniranih zvaničnika koji su lišeni slobode.

(N1, Anadolija)