Skip to main content

UN: Više od 8.000 ubijenih civila u Ukrajini je „vrh ledenog brega“

Građani 21. феб 2023.
< 1 min čitanja

"Imamo nepotvrđene informacije koje pokazuju da su brojevi hiljadama veći nego što smo dokumentovali, a veliki broj njih je iz Marijupolja“

Više od 8.000 civila ubijeno je u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju pre skoro godinu dana, saopštio je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, uz ocenu da je to samo „vrh ledenog brega“.

Najnoviji bilans predstavlja značajnu reviziju i povećanje broja u odnosu na prethodni, objavljen ranije ovog meseca, od 7.199 zabeleženih ubijenih od početka invazije Moskve 24. februara 2022. godine.

Oko 90 posto žrtava ubijeno je eksplozivnim oružjem, navodi se u izveštaju.

„Naši podaci samo su vrh ledenog brega. Danak nad civilima je nepodnošljiv“, rekao je visoki poverenik UN-a za ljudska prava Volker Turk u izjavi.

Šefica Misije Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner rekla je da veruje da još treba prebrojati hiljade smrtnih slučajeva civila, od kojih su mnogi u gradu Marijupolju na jugu Ukrajine, koji je sada pod kontrolom Rusije.

Brojka UN-a uključuje 2.000 poginulih civila u Marijupolju, koji je bio dom za oko 450.000 ljudi pre nego što ga je Rusija stavila pod tromesečnu opsadu i uništila do temelja.

„Imamo nepotvrđene informacije koje pokazuju da su brojevi hiljadama veći nego što smo dokumentovali, a veliki broj njih je iz Marijupolja“, rekla je Bogner novinarima, preneo je Rojters.

Rusija negira da je namerno gađala civile u, kako je naziva, „specijalnoj vojnoj operaciji“.

(FoNet, Foto: Beta/AP)