Skip to main content

Putina u prvim redovima slušao četnik koji je Srbima nudio 200 eura da ratuju za Ruse

Info 21. feb 2023.
< 1 min čitanja

Živković je 2018. godine uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je organizirao sudjelovanje Srba u oružanim sukobima u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je pred Ruskim parlamentom održao svoj godišnji govor o stanju nacije u kojem je, između ostalog, ustvrdio da su rat u Ukrajini potaknuli Zapad i „kijevski režim“. Osim ruskih zastupnika, govoru su prisustvovali i brojni gosti, a među njima se isticao muškarac odjeven u vojnu uniformu s brojnim ordenjem i četničkim znakom na rukavu.

Radi se o Bratislavu Živkoviću, 42-godišnjem zapovjedniku Četnika, srpskih paravojnih snaga, koji se 2014. i 2015. godine borio na strani proruskih separatista u pokrajinama Donjeck i Lugansk u Ukrajini kao dio ekstremne desničarske organizacije „Unité Continentale“. Živković je Putinov govor pratio iz prvih redova, oduševljeno klimajući glavom i snimajući dijelove govora.

Živković je 2018. godine uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je organizirao sudjelovanje Srba u oružanim sukobima u Ukrajini i za to im nudio 200 eura mjesečno. Protiv Živkovića se vodi istraga Generalnog tužilaštva Ukrajine zbog uloge u napadima na ukrajinske snage u spomenutim ukrajinskim pokrajinama.

Zadnja informacija o Živkoviću u medijima se pojavila prošle godine kada se pisalo da je teško ozlijeđen i da se liječi u Moskvi, a na Putinov govor stigao je sa štakama. Prije početka govora na svom je Facebooku objavio video u kojem se obratio pratiteljima. „Velika mi je čast, dobio sam specijalni poziv da prisustvujem ovom događaju“, rekao je, a zatim je nastavio uživo prenositi dijelove govora.

(Index.hr, Foto: Screenshot)