Skip to main content

UN: Tokom 500 dana rata u Ukrajini poginulo 9.000 civila

Planeta 08. jul 2023.
< 1 min čitanja

Gradovi Buča i Marijupolj postali su simboli napada 2023. godine, a za koje je Rusija optužena za ratne zločine i genocid

Ujedinjene nacije (UN) su ukazale na veliki broj civilnih žrtava u ratu u Ukrajini koji traje već 500 dana. Više od 9.000 civila, među kojima 500 dece poginulo je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022, saopštila je juče posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini.

„Danas obeležavamo novu crnu etapu u ratu koji nastavlja da odnosi užasan danak ukrajinskim civilima“, rekao je Noel Kalhun, pomoćnik šefa Misije UN za ljudska prava u Ukrajini u saopštenju izdatom juče, 500. dana od početka rata, 24. februra 2022.

Iako je ove godine broj nastradalih u proseku bio manji nego 2022. godine, ponovo je počeo da raste u maju i junu, naveli su posmatrači.

U raketnom napadu na Kramatorsk, na istoku Ukrajine 27. juna poginulo je 13 civila, među kojima četvoro dece.

Daleko od linije fronta u Lavovu, na zapadu, deset ljudi je ubijeno u granatiranju rano ujutro u četvrtak, a gradonačelnik je nazvao to najvećim napadom na civilnu infrastrukturu od početka invazije. U tom napadu ranjene su 42 osobe, među kojima troje dece, prema izveštaju ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova objavljenom juče.

Unesko je saopštio da je taj napad takođe prvi na zonu zaštićenu Konvencijom o zaštiti svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa, i da je u njemu oštećena istorijska zgrada.

Gradovi Buča, na severu zemlje nedaleko od Kijeva, i Marijupolj na jugoistoku, postali su simboli napada 2023. godine, a za koje je Rusija optužena za ratne zločine i genocid.

(Beta)