Skip to main content

UN: Svet da se pripremi za intenzivnije toplotne talase

Planeta 18. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Jedan od značajnih fenomena koji smo primetili je da se broj istovremenih toplotnih talasa na severnoj hemisferi povećao šest puta od 1980-ih"

Svet mora da se pripremi za intenzivnije toplotne talase, upozorile su danas Ujedinjene nacije (UN), dok se severna hemisfera približava maksimalnim temperaturama.

„Ovi fenomeni će nastaviti da se intenziviraju i svet se mora pripremiti za intenzivnije toplotne talase“, rekao je Džon Nejrn, stručnjak Svetske meteorološke organizacije UN na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je dodao da će fenomen El Ninjo samo pojačati pojavu i intenzitet ekstremnih toplotnih talasa.

U Severnoj Americi, Aziji, Severnoj Africi i Sredozemnom bazenu temperature će tokom nekoliko dana ove nedelje prelaziti 40 stepeni Celzijusa.

„Jedan od značajnih fenomena koji smo primetili je da se broj istovremenih toplotnih talasa na severnoj hemisferi povećao šest puta od 1980-ih. Ovaj trend ne pokazuje znake smanjenja“, naveo je stručnjak.

Kako je ocenio, talasi velikih vrućina će imati ozbiljan uticaj na zdravlje i život ljudi.

Gasovi sa efektom staklene bašte koji zadržavaju toplotu uzrok su klimatskih promena, tvrde stručnjaci.

Neodrživo povećanje količine gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi znači da više toplote ostaje zarobljeno, utičući na globalno zagrevanje i druge klimatske anomalije.

Upitan šta pojedinci mogu da urade na polju klimatskih promena, Nejrn je rekao da se treba usmeriti na smanjenje fosilnih goriva.

(Beta, AFP, Foto: Pixabay)