Skip to main content

UN: Sprovesti efikasnu istragu o smrti beloruskog disidenta

Planeta 03. avg 2021.
< 1 min čitanja

Ujedinjene nacije (UN) su pozvale danas ukrajinske vlasti da sprovedu nepristrasnu i efikasnu istragu o smrti 26-godišnjeg beloruskog aktiviste Vitalija Šišova, koji je pronađen obešen u kijevskom parku.

Visoki komesar UN za ljudska prava rekao je da bi pretnje beloruskim građanima trebalo da prestanu, ali je naglasio da nije uspostavljena direktna veza između smrti Šišova i represije koju nad disidentima sprovodi režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

“Ovo stvara nove brige zbog onoga što se dešava u Belorusiji”, rekla je novinarima u Ženevi portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Marta Hurtado.

Nestali aktivista pronađen je obešen u parku u glavnom gradu Ukrajine, saopštila je u utorak policija koja je otvorila istragu zbog “ubistva”. Nevladina organizacija Vitalija Šišova Beloruski dom optužila je režim u Minsku za “ubistvo”.

“Nadamo se da će vlasti sprovesti rigoroznu, nepristrasnu i efikasnu istragu o onome što se dogodilo i utvrditi da li je u pitanju samoubistvo, klasično ubistvo ili postoji povezanost sa aktivizmom”, rekla je Hurtado.

(Beta)