Skip to main content

UN: Jačaju antisemitizam, islamofobija i drugi oblici govora mržnje

Planeta 05. нов 2023.
2 min čitanja

Visoki komesar je ujedno osudio “huškačku i toksičnu retoriku mržnje” kojom se koriste politički čelnici

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Tuerk izrazio je žaljenje zbog “znatnog porasta mržnje” u svijetu nakon Hamasovih napada 7. oktobra.

Tuerk je poručio da žali zbog sve većeg broja slučajeva antisemitizma, islamofobije i drugih oblika govora mržnje.

“Posljedice ove krize (…) vide se posvuda, dehumaniziraju i Palestince i Jevreje. Svjedoci smo znatnog širenja govora mržnje, nasilja i diskriminacije te produbljenja društvenih lomova, polarizacije i negiranja prava na slobodu govora i mirno okupljanje”, upozorio je.

“Čuo sam da Jevreji i muslimani govore da nisu sigurni i to me žalosti”, dodao je UN-ov zvaničnik, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Izraelska vojska je okružila glavni grad Pojasa Gaze, pokušavajući uništiti Hamas i odgovoriti na napade 7. oktobra u kojima je, prema podacima izraelskih vlasti, ubijeno oko 1.400 ljudi u Izraelu, uglavnom civila.

Ministarstvo zdravstva u Gazi, gdje je Hamas na vlasti, tvrdi da je više od 9.400 stanovnika Gaze, većinom žena i djece, poginulo u izraelskoj ofenzivi.

Tuerk je rekao da je u svijetu sve veći broj primjera “uznemiravanja, napada i govora mržnje protiv muslimana i Jevreja, pa tako i na skupovima u vezi sa sukobom”.

Visoki komesar je ujedno osudio “huškačku i toksičnu retoriku mržnje” kojom se koriste politički čelnici.

‘Ograničenje govora i prava na proteste’

“Bujica izjava punih mržnje kojima svjedočimo, pa tako i na društvenim mrežama, gnusna je”, ocijenio je.

“Međunarodno pravo je jasno u vezi s tim. Zabranjeno je svako pozivanje na etničku, rasnu ili vjersku mržnju koja bi poticala na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje”, istaknuo je.

Tuerk je ujedno rekao da je zabrinut zbog ograničavanja slobode govora u prilikama sukoba, istaknuvši da su neke zemlje uvelike ograničile pravo na proteste, pozivajući se na opasnost za nacionalnu sigurnost i od veličanja terorizma.

“Države moraju garantovati siguran i prigodan prostor za sudjelovanje i za raspravu”, ocijenio je.

“Ne mogu neopravdano ograničavati sudjelovanje, raspravu i kritične komentare o sukobu, ni izražavanje solidarnosti s Izraelcima i sa Palestincima. U nekim slučajevima utvrdili smo opšta i nerazmjerna ograničenja što se tiče okupljanja, najviše kada je riječ o propalestinskim skupovima”, dodao je.

(Al Jazeera/agencije, foto: Pixabay)