Skip to main content

UN i Zapad osudile Moskvu na sastanku kojim je predsedavao Lavrov

Planeta 25. апр 2023.
< 1 min čitanja

Rusija krši osnovni princip Povelje UN: zahtev svim državama da podrže suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost svake države

Šef Ujedinjenih nacija i predstavnici zapadnih država optužili su Moskvu zbog napada na Ukrajinu, na sastanku UN kojim je predsedavao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na sastanku u ponedeljak opravdavao „specijalnu operaciju“ koju je Rusija pokrenula i zbog koje je optužena da je prekršila Povelju UN.

Ruski šef diplomatije odgovorio je da SAD i njihovi saveznici potkopavaju globalnu diplomatiju, osnovu Ujedinjenih nacija, koja je stvorena da spreči treći svetski rat.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao je saradnju 193 države članice Ujedinjenih nacija „srcem koje kuca“ i upozorio Savet bezbednosti da je globalna saradnja pod najvećim pritiskom ikada.

On je, zajedno sa ambasadorima SAD, Britanije, Francuske i drugih saveznika, rekao da je osnovni princip Povelje UN zahtev svim državama da podrže suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost svake države.

Zvaničnici su dalje naveli da je Rusija taj princip narušila invazijom na Ukrajinu i nezakonitim pripajanjem nekoliko njenih oblasti.

Rusija je multilateralizam tj. saradnju država stavila u fokus ministarskog sastanka, koji je sazvala tokom svog jednomesečnog predsedavanja Savetom bezbednosti.

Evropska unija nazvala je pokušaj Rusije da se prikaže kao branilac Povelje UN i multilateralizma „ciničnim“, rekavši da ona ne poštuje Povelju ni rezoluciju Generalne skupštine UN, koja zahteva povlačenje ruskih snaga.

Ruski ministar je naglasio da je multilateralizam ključni deo Povelje Ujedinjenih nacija i optužio SAD i njene saveznike da „uništavaju globalizaciju“, uprkos tome što hvale njene prednosti.

„Nazovimo stvari pravim imenom. Niko nije dozvolio zapadnoj manjini da govori u ime čitavog čovečanstva“, rekao je Lavrov.

Kineski ambasador u UN Zhang Jun izjavio je da „je svet na istorijskoj raskrsnici“ i da „aktivnosti i maltretiranja hegemona nanose neverovatnu štetu svetu“, te da je sve hitnije pridržavati se Povelje UN.

(Beta, Foto: Pixabay)