Skip to main content

UN: Broj ubijenih u Ukrajini hiljadama veći od prijavljenog

Planeta 10. maj 2022.
2 min čitanja

Hiljade više civila ubijeno je u Ukrajini tokom gotovo 11 sedmica rata no što to pokazuju službeni podaci Ujedinjenih nacija rekla je šefica Misije UN-a za praćenje ljudskih prava u zemlji. Prema dosada dostupnim podacima UN-a u Ukrajini je ubijeno 3.381 osoba.

Tim UN-a koji uključuje 55 promatrača u Ukrajini rekao je da se većina smrtnih slučajeva dogodila upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim područjem uticaja kao što su projektili i zračni napadi.

“Radili smo na procjenama, ali sve što mogu reći za sada je da se radi o hiljadama više slučajeva no što smo vam do sada dali, rekla je Matilda Bogner na konferenciji u Ženevi.

“Velika crna rupa je zapravo Mariupolj gdje nam je bilo teško u potpunosti pristupiti i dobiti potpuno potkrijepljene informacije”, dodala je referirajući se na lučki grad na jugoistoku Ukrajine koji je pretrpio najteže borbe u ratu.

Moskva poriče da ciljaju civile i svoju invaziju pokrenutu 24. februara nazivaju “specijalnom vojnom operacijom” za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje od onoga što nazivaju antiruskim nacionalistima koje potiče Zapad. Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za vođenje ničim izazvanog rata.

Bogner je rekla da njezin tim također istražuje, kako su opisali “vjerodostojne optužbe” o mučenju, zlostavljanju i pogubljenjima ukrajinskih snaga protiv ruskih napadačkih snaga i povezanih oružanih skupina.

“Što se tiče opsega kršenja ukrajinskih snaga, iako je ljestvica znatno veća na strani optužbi protiv ruskih snaga, također dokumentiramo kršenja ukrajinskih snaga”, rekla je.

Iz UN-a su ranije naveli da se ruske aktivnosti u Ukrajini, među kojima su egzekucije civila, mogu svrstati u ratne zločine.

“Ruske oružane snage su bez cilja granatirale i bombardovale naseljena područja, ubijajući civile i razarajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, što su djela koja se mogu svrstati u ratne zločine”, rekla je Ravina Šamdasani, glasnogovornica Kancelarije UN za ljudska prava 22. aprila.

U gradu Buča, pored Kijeva, misija UNHCR-a je dokumentovala da je 50 civila ubijeno, uključujući i egzekucije po brzom postupku, rekla je Šamdasani.

Masovne grobnice i na stotine mrtvih civila otkriveni su u Buči i drugim gradovima oko Kijeva nakon što su se povukle ruske trupe.

Od početka rata u Ukrajini gotovo 5,5 miliona osoba pobjeglo je iz zemlje od straha ruske invazije. Pored toga, prema procjenama UN-ove agencije za migracije, oko osam miliona ljudi interno je raseljeno širom Ukrajine.

(RSE, foto: Beta-AP)