Skip to main content

Ukupno 20 godina zatvora za silovanja tokom rata u Kotor Varoši

Info 10. феб 2023.
< 1 min čitanja

Božić i Markovići su 28. juna 1992. kao pripadnici Vojske Republike Srpske silovali više žena hrvatske nacionalnosti na području ove opštine

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Banjaluci Ostoja Marković osuđen je na devet godina zatvora, a Bosiljko Marković i Mirko Božić na po sedam zbog ratnih zločina počinjenih 1992. u Kotor Varoši, u srednjoj Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa branilac Ostoje Markovića, advokat Zoran Bubić.

Oni su osuđeni za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, po optužnici koju je podignuta još u novembru 1993. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bubić je najavio da će se žaliti na odluku suda.

Prema navodima optužnice, Božić i Markovići su 28. juna 1992. kao pripadnici Vojske Republike Srpske silovali više žena hrvatske nacionalnosti na području ove opštine.

Markovići su presudom Suda BiH iz 2015. godine osuđeni na po 10 godina zatvora zbog silovanja 14-godišnjakinje za vreme rata u BiH.

Tada je, po prvi put u istoriji krivičnog postupka u BiH, žrtva ratnog zločina dobila naknadu štete, jer je osuđenima naloženo da joj isplate odštetu u iznosu od 26.500 konvertibilnih maraka ili oko 13.600 evra.

Apelaciono veće Suda je potvrdilo presudu godinu dana kasnije, a Ostoja i Bosiljko Marković trenutno izdržavaju zatvorsku kaznu.

(RSE, Foto: Pixabay)