Skip to main content

Ukrajinska vlada: Litvanski reditelj Mantas Kvedaravičijus poginuo u Marijupolju

Kultura 03. apr 2022.
< 1 min čitanja

Litvanski reditelj dokumentarnih filmova Mantas Kvedaravičijus, poginuo je danas u pokušaju da napusti Marijupolj, jugoistočni ukrajinski lučki grad pod opsadom ruskih snaga, objavila je  ukrajinska vojska.

„Ruski okupatori ubili su litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičijusa, autora dokumentarca ‘Mariupolis’, dok je pokušavao da napusti Marijupolj“, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane preko tvitera.

Vest o smrti 45-godišnjeg reditelja je saopštio i ruski reditelj Vitalij Manski, osnivač uglednog moskovsog festivala Artdokfest na koji je Kvedaravićijus već bio pozvan.

„Poginuo je danas u Marijupolju sa kamerom u ruci, u tom govnjivom ratu zla protiv celog sveta“, napisao je Manski na Fejsbuku.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova je preko tvitera navelo da je „šokirano“ vešću o smrti reditelja.

„Ubijen je u Marijupolju, gde je dokumentovao ratne zločine Rusije. Njegov prethodni film, Mariupolis (2016), govorio je o gradu pod opsadom sa velikom željom za život“, navodi se u saopštenju litvanskog ministarstva spoljnih posova.

Rođen 1976, Mantas Kvedaravičijus postao je poznat filmom „Mariupolis“ snimljenom u tom gradu i prvi put prikazanom na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2016. godine, prenosi Frans pres.

(Beta-AFP, foto: Beta-AP)