Skip to main content

Ukrajina: Ruske snage koriste Muskov Starlink putem trećih zemalja

Planeta 12. feb 2024.
< 1 min čitanja

Starlink tvrdi da ne posluje s ruskom vladom niti vojskom

Ruske snage dobijaju pristup Starlinkovim satelitima nezakonito putem trećih zemalja i sve ga češće koriste na bojnom polju, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinske vojno-obavještajne službe za Reuters, ne navodeći detalje o takvim saznanjima.

Vojni službenik Andrij Jusov rekao je da se radi na tome da se spriječe ruske snage u korištenju satelitskih internetskih terminala, koje je proizveo SpaceX u vlasništvu Elona Muska, za koordinaciju napada u okupiranim dijelovima Ukrajine, prenosi Hina.

“Krijumčarenje iz trećih zemalja”, rekao je Jusov, na pitanje kako ruske snage nabavljaju te uređaje.

“Upotreba na bojnom polju je porasla”, dodao je Jusov.

Na pitanje pokušava li Ukrajina to prekinuti, rekao je: “Da, radi se na tome.”

Kremlj je u ponedjeljak potvrdio da terminali nisu certificirani za korištenje u Rusiji niti da se službeno nabavljaju i prema tome se ne mogu koristiti. Starlink tvrdi da ne posluje s ruskom vladom niti vojskom.

U saopćenju od 8. februara, Starlinkovi terminali nisu aktivni u Rusiji i SpaceX nikada nije prodao niti oglašavao uslugu u Rusiji niti isporučivao opremu lokacijama u Rusiji.

Starlinkovi terminali, koji pružaju uslugu brze internetske veze, poslani su kako bi pomogli Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. i ključni su za ukrajinske komunikacije na ratištu.

(Al Jazeera/agencije/foto: Beta/AP)