Skip to main content

Ukinuto plaćanje rominga unutar EU

Ekonomija 15. јун 2017.
2 min čitanja

Od danas troškovi rominga u Evropskoj uniji više ne važe, što su evropski zvaničnici pozdravili kao pravu priču o evropskom uspehu.

U zajedničkom saopštenju Antonio Tajani, predsednik Evropskog parlamenta, Džozef Maskat premijer Malte čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU i Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije napisali su da je ovo jedan od najopipljivijih uspeha EU.

„Evropska unija će zbližiti ljude i olakšati njihove živote. Ukidanje naplate rominga je prava priča o evropskom uspehu. Od sada će građani koji putuju unutar EU moći da zovu, šalju tekstove i povezuju svoje mobilne uređaje s internetom po istim cenama koje plaćaju kod kuće. Eliminisanje troškova rominga jedan je od najvećih i najopipljvljih uspeha EU,“ naveli su oni u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da su tokom poslednjih 10 godina EU institucije radile mnogo na tome da uklone taj tržištni nedostatak.

„Svaki put kada je evropski građanin prešao neku EU granicu, za odmor, rad, studije ili samo na jedan dan, morao je da brine o korišćenju svog telefona i velikom telefonskom računu zbog troškova rominga kada se vrati kući. Troškovi rominga će sada otići u prošlost. Od danas ćete moći da budete povezani dok putujete u EU po istoj ceni kao kod kuće,“ navodi se u saopštenju.

EU je, kako se navodi, istovremeno uspela da nađe pravu ravnotežu između ukidanja troškova rominga i potrebe da domaći mobilni paketi ostanu konkurentni i privlačni.

„Operatori su imali dve godine da se pripreme za ukidanje naplate rominga i uvereni smo da će iskoristiti mogućnosti koje novi propisi donose za dobrobit svojih klijenata,“ navodi se u saopštenju i dodaje da je ukidanje troškova rominga osnova jedinstvenog digitalnog tržišta EU i „još jedan je korak ka izgradnji ujedinjenog i održivog evropskog digitalnog društva“, dostupnog za sve EU građane.

Neki evropski poslanici, međutim ukazuju na moguće rupe u zakonu koje bi mogle da prestavljaju zamku za potrošače i operatere.

Ostaje da se vidi da li će i britanski građani moći da telefoniraju po novim nižim cenama, kada njihova zemlja i formalno napusti EU, prenosi Frans pres.

Evropska komisija procenjuje da će ukidanje rominga koštati evropske operatore 1,2 milijardi evra.

Međutim, prihodi od rominga su već drastično smanjeni poslednjih godinia s obzirom da je cena poziva i SMS pala za 90 odsto od 2007. shodno regulativama EU.

(Slobodna Evropa)