Skip to main content

Ukinuta presuda napadačima na Teofila Pančića

Izdvajamo 18. maj 2011.
2 min čitanja

Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda zbog bitnih povreda krivičnog postupka, jer su izostali razlozi „o odlučnim činjenicama i odgovarajuće objašnjenje u pogledu okolnosti koje su od značaja za krivičnu sankciju“.

Po oceni Apelacionog suda, Prvi osnovni sud u Beogradu nije tokom postupka pouzdano zaključio da su Mladenović i Žuža znali da napadaju novinara Teofila Pančića, kao i da li je motiv njihovog napada na oštećenog njegovo svojstvo novinara ili eventualno neslaganje okrivljenih sa sadržinom njegovih objavljenih tekstova, a zbog čega se prvostepena presuda nije mogla ispitati u delu odluke o krivičnoj sankciji“, piše u saopštenju Apelacionog suda.

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je 21. septembra 2010. godine na po tri meseca zatvora Mladenovića i Žužu zbog napada na Pančića.

Mladenović i Žuža su osuđeni za kvivično delo nasilničko ponašanje i njima je ukinut pritvor i zamenjen za meru zabrane napuštanja boravka, a izrečena im je i mera zabrane prilaska oštećenom Pančiću na udaljenost bližu od 100 metara.

Mladenović i Žuža su 24. jula 2010. godine oko 23 sata u Zemunu u autobusu javnog prevoza na liniji 83, po prethodnom dogovoru napali Pančića i udarali ga šipkom i rukama.

Pančić: Apelacioni sud je ukinuo lošu presudu

Novinar nedeljnika Vreme Teofil Pančić izjavio je danas da je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo „lošu presudu“ kojom su Miloš Mladenović i Danilo Žuža osuđeni na po tri meseca zatvora jer su ga tukli u autobusu, ali da mu nije jasan motiv za ukidanje presude.

„Još mi nije jasno da li je Apelacioni sud video problem sa presudom koji vidim ja, a to je da prvostepena presuda apsolutno nije uzimala u obzir moje novinarsko svojstvo, nego je zapravo kupila priču napadača da su me oni napali potpuno slučajno. Za mene nije sporno ukidanje presude kao takvo, ali je sporan motiv, dakle, da li je motiv da se utvrdi prava istina ili je motiv da se čak i tako slaba presuda dodatno obesnaži“, rekao je Pančić.

Pančić je rekao da prvostepena presuda uopšte i ne uzima u obzir to da je on novinar.

„Po prvostepenoj presudi, oni su jednostavno, tako, pijani klinci koji su tražili žrtvu i videli nekog dugokosog tipa i tako dalje, tako da to za mene nije ništa novo. Nisu oni ukinuli jednu dobru presudu, jer u prvostepenoj presudi apsolutno nije ustanovljeno da su oni mene napali zato što sam novinar, to je problem sa prvostepenom presudom“, rekao je Pančić.

Dodao je da ukidanje presude može da tumači ili kao činjenicu da je problem što se prvostepena presuda nije time pozabavila, što bi bilo tačno, ili da je po Apelacionom sudu problem što se uopšte pominje da je on novinar.

„Stvarno ne znam šta je u pitanju“, rekao je Pančić.

(Beta)