Skip to main content

Ujedinjeni za pobedu Srbije: Za odbranu izborne volje građana u Beogradu i Srbiji

Info 04. apr 2022.
2 min čitanja

"Bilo je kupovine glasova, kao i glasanja velikog broja fiktivno upisanih birača"

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije ocenila je danas da su izbori održani u neregularnim uslovima i najavili da će iskoristiti sva pravna i politička sredstva da zaštiti izbornu volju građana u Beogradu i Srbiji.

U saopštenju su naveli da su građani Beograda u potpuno neregularnim izbornim uslovima pokazali da su za promenu vlasti u Beogradu.

Dodali su da zapisnici sa više od 90 odsto biračkih mesta jasno pokazuju da su opozicione stranke u Beogradu dobile više od 50 odsto glasova.

Naveli su da su na skoro svim biračkim mestima vođeni paralelni birački spiskovi.

Dodali su da je, „kada je na jednom biračkom mestu predsednik Pokreta slobodnih građana to uočio, prebijen od strane huligana“.

„Tokom dana vršena je kupovina glasova, što je dokazano i snimcima koji su objavljeni, kao i glasanje velikog broja fiktivno upisanih birača“, navodi se u saopštenju i dodaje da su glasanja nekih od njih i dokumentovana.

U Koaliciji za Ujedinjenu Srbiju tvrde da su u poslepodnevnim satima članovi biračkih odbora koji su određeni od strane režima, namerno usporavali proces glasanja, kako bi što više građana odustalo od namere da glasaju.

„I pored toga, ogroman broj Beograđana je strpljivo stajao u redovima, tako da je na više od 27 odsto biračkih mesta u 20.00 zabeležen veliki broj ljudi koji su čekali da glasaju“, naveli su u saopštenju.

Ukazali su da je to podatak koji je saopštila i nevladina organizacija Crta.

„Dok je glasanje još uvek trajalo Republička izborna komisija je izašla sa prvim rezultatima predsedničkih izbora po kojima je Aleksandar Vučić dobio 72 odsto glasova“, navodi se u saopštenju.

U Koaliciji ocenjuju da su „sve ove činjenice direktno ugrozile već ugrožen legitimitet i legalitet biračkog procesa u Beogradu„.

Dodali su da je to dovelo do toga da „vladajuće stranke ostvare bolji rezultat od stvarnog, što im je omogućilo da dođu do minimalne odborničke većine“ (u Beogradu).

„Odlučni da branimo svaki glas u Beogradu i celoj Srbiji iskoristićemo sva pravna i politička sredstva da zaštitimo volju naroda iskazanu u ovim neregularnim uslovima“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)