Skip to main content

Ujedinjeni za pobedu Srbije: Obraćanjem Evropskoj komisiji predsednik RIK se svrstao uz vlast

Info 31. mar 2022.
< 1 min čitanja

"RIK je stručni organ za sprovođenje izbora, a ne politički akter u izborima"

Koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ saopštila je danas da se predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević iznošenjem stava u pismu predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da nisu tačni navodi opozicije da se na predstojećim izborima planira izborna krađa „svrstao na stranu aktuelne vlasti“.

„To je apsolutno nedozvoljeno jer je RIK stručni organ za sprovođenje izbora, a ne politički akter u izborima“, navodi se u saopštenju.

Predsednik RIK-a je juče na sednici tog tela potvrdio da se predsednici Evropske komisije obratio na osnovu „ovlašćenja iz Poslovnika“, reagujući na otvoreno pismo 38 nevladinih organizacija i 36 profesora, u kojem su iskazali zabrinutost zbog navodno „unapred isplaniranih prevara birača“ na predstojećim izborima.

Ujedinjeni za pobedu Srbije podsećaju da je predsednik RIK-a u pismu predsednici Evropske komisije naveo „da su navodi o tome da se na predstojećim izborima planira izborna krađa apsolutno netačni i tendenciozno plasirani kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije, a aktuelna vlast preko organa za sprovođenje izbora, optužila za navodno nameštanje izbornih rezultata“.

(Beta)