Skip to main content

Ujedinjeni Balkan za čist vazduh: Što brže ugasiti termoelektrane na ugalj

Građani 18. mar 2021.
2 min čitanja

Učesnici kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” saopštili su danas da se zalažu se da se sprovede što brže gašenje termoelektrana na ugalj i da se zagađenje poreklom iz teške industrije hitno svede u propisne okvire.

Sagorevanje uglja je najveći pojedinačni izvor zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu, a glavnu ulogu imaju termoelektrane, navodi se u saopštenju inicijative.

“Kompanije koje upravljaju i države regiona ne pridržavaju se zakona i propisa o emisijama štetnih gasova, pa to dovodi do sporova kao što su prekršajni postupci u okviru Energetske zajednice. Isto važi za ostala velika ložišta – to su postrojenja koja troše najviše energije. U industrijskoj delatnosti ona su najodgovornija za zagađivanje vazduha pored proizvodnje struje“, nevedeno je u saopštenju.

Sumpor-dioksid, teški metali i druge materije ugrožavaju zdravlje stanovnika Zapadnog Balkana, ali putuju i mnogo dalje, navedeno je uz podatak da je od 3.906 preuranjenih smrtnih slučajeva iz 2016. godine pripisanih uticaju termoelektrana u regionu, 2.013 zabeleženo u Evropskoj uniji, 1.239 u samom regionu, a ostatak u drugim zemljama.

“Tražimo i da građani dobiju mesto za stolom kada se odlučuje o ekološkim i drugim dozvolama za proizvodna postrojenja”, naglašeno je u saopštenju.

Bez ikakvog uključivanja javnosti o raspodeli našeg novca, države regiona su 2019. isplatile 72,7 miliona evra direktnih subvencija proizvođačima struje iz uglja i garantovale za zajmove vredne 2,15 milijardi evra, navodi se.

“Osim industrije, ugalj se troši i u domaćinstvima, pa čak i u toplanama. Prestankom upotrebe tog fosilnog goriva nestao bi glavni pojedinačni izvor zagađenja vazduha na Zapadnom Balkanu. EU ga napušta i podstiče upotrebu čistih tehnologija u industriji da bi do 2050. dovela neto emisije ugljen-dioksida na nulu i tako doprinela ublažavanju globalnog zagrevanja”, ističe se.

Države regiona su prihvatile ove ciljeve kada su u novembru 2020. potpisale Sofijsku deklaraciju, podsećaju “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”.

“Ona (Sofijska deklaracija) otvara put ka bespovratnim sredstvima i finansijskoj podršci iz Zelene agende za Zapadni Balkan. Termoelektrane na ugalj i prljava tehnologija nam ugrožavaju opstanak i s njima nećemo moći da učinimo vazduh čistim niti da ostvarimo ugljeničnu neutralnost”, piše u saopštenju.

(Autonomija)