Skip to main content

Ujedinjeni Balkan za čist vazduh: Na Zapadnom Balkanu živimo u otrovnom oblaku

Građani 30. mar 2022.
2 min čitanja

Zemlje Zapadnog Balkana moraju odmah da pokrenu hitne mere za suzbijanje zagađenja vazduha, budući da imaju najgori kvalitet vazduha u Evropi, saopštio je danas Evropski fond za Balkan, koji sa organizacijama iz regiona sprovodi kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”.

Učesnici ove regionalne kampanje, među kojima su organizacije iz Beograda, Prištine, Podgorice, Zenice, Skoplja i Tirane, pozvale su nadležne institucije u zemljama Zapadnog Balkana i građane da zajedničkim snagama spreče prevremeno umiranje 30.000 ljudi godišnje, od čega se većina slučajeva pripisuje izlaganju praškastim materijama, koje uglavnom potiču iz termoelektrana na ugalj.

Dodaje se da termoelektrane na ugalj u zemljama Zapadnog Balkana emituju, prema poslednjim podacima, više sumpor‐dioksida nego ukupno sva takva postrojenja u EU.

“Na globalnom nivou, ugalj odlazi u istoriju i danas je već isplativije graditi solarne elektrane i vetroparkove, nego održavati postojeće termoelektrane. Kompanije koje proizvode i koriste ugalj suočene su sa sve većim troškovima na ime dozvola za emitovanje ugljen‐dioksida i ispunjavanja propisa za zaštitu životne sredine, pa ubrzavaju planove za gašenje ili makar za prelazak na druga goriva”, piše u saopštenju.

Dodali su da kampanjom “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” traže od donosilaca odluka da politiku preusmere na hitne mere za suzbijanje zagađenja vazduha, u skladu sa obavezama iz Zelene agende za Zapadni Balkan, koju su isti donosioci odluka potpisali u Sofiji 10. novembra 2020. godine.

Zelena agenda za region podrazumeva regulisanje prekograničnog uticaja zagađenosti vazduha, donošenje strategija za poboljšanje kvaliteta vazduha, podizanje kapaciteta sistema merenja kvaliteta vazduha i potpuno ukidanje subvencija za ugalj.

Kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” je inicijativa Evropskog fonda za Balkan u partnerstvu sa organizacijama: Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker i Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda.

(Autonomija)