Skip to main content

Uhapsiti odgovorne za Sjeverin!

Građani 21. okt 2011.
2 min čitanja

Nevladina organizacija Žene u crnom ocenila je da su sudovi u Srbiji prikrili odgovornost države za zločine u Sjeverinu i zatražili hapšenje počinilaca, kao i njihove naredbodavce i komandante.

– Žene u crnom smatraju da ni prvostepeni ni Vrhovni sud nisu prihvatili da su osuđeni pripadali vojsci Republike Srpske, koju je finansirala, organizovala i podržavala tadašnja Vojska Jugoslavije.

Sudovi su prikrili odgovornost države, iako je ona utvrdjena tokom suđenja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da ta NVO u ime ubijenih Sjeverinaca i njihovih porodica, „u ime pravde, u ime dostojanstva žrtava“, traži od Srbije da uhapsi počinioce, njihove naredbodavce i komandante.

Aktivistkinje Žena u crnom će prisustvovati obeležavanju godišnjice zločina u Sjeverinu, zajedno sa porodicama žrtava u mestu Mioče, dodaje se u saopštenju.

Sutra je 19. godišnjica otmice i ubistva 16 gradjana bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina, koji još nisu dolično sahranjeni, sve ubice još nisu osudjene, a država Srbija nije priznala svoj zlocin, kaže se u saopštenju.

Pripadnici srpske paravojne formacije „Osvetnici“ su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj – Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mestu Mioče, kod kafane Amfora oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih pšihicki i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine. Ovi građani Srbije ubijeni su samo zbog toga sto su bili Muslimani.

Ubijeni su Sjeverinci: Mehmed Sebo, Zafer Hadzić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžic, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Datović, Ediz Gibović i jedina žena medu njima, Melvide Koldžić.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je 18. maja 2006. prvostepenu presudu da su četvorica iz „Osvetnika“ počinili taj ratni zlocin, kaže se u saopštenju.

Dragutin Dragićević osuđen je na 20 godina zatvora, Đorđe Šević na 15 godina. Milan Lukić, koji je u meduvremenu iz Argentine izručen Haškom tribunalu i tamo prvostepeno osuđen na doživotnu robiju i Oliver Krsmanović, koji je u bekstvu, osuđeni su u odsustvu na po 20 godina zatvora.

(Beta)