Skip to main content

Uhapšeno šest osumnjičenih za ratne zločine u Višegradu

Jugoslavija 20. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Za zločine počinjene u Višegradu do sada je osuđeno 18 osoba, od kojih troje u Haškom tribunalu"

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), uhapsila šest osoba protiv kojih se pred Sudom BiH vodi krivični postupak zbog ratnih zločina, saopštila je ova bezbjednosna institucija.

Kako se navodi u saopštenju, šestorka kojoj se ne navodi identitet je uhapšena u četvrtak, 20. oktobra.

Protiv njih je pred sudom u toku krivični postupak „zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ‘Ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ propisano Krivičnim zakonom BiH“.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, uhapšeni će u dalju nadležnost biti predati Tužilaštvu BiH, zaključuje se u saopštenju.

Prema presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su pripadnici Vojske Republike Srpske (RS) ubili oko 3.000 višegradskih Bošnjaka u ratu od 1992. do 1995. godine.

Jedan od najvećih zločina desio su se 14. juna 1992. godine, kada je specijalna vojna formacija pod komandom Milana Lukića zarobila više od 70 osoba, među njima i žene i djecu, koji su živi spaljeni u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Mjesto gdje se nalazila kuća Mehe Aljića u naselju Bikavac, Višegrad, Bosna i Hercegovina, Arhivska fotografija: genocideinvisegrad.wordpress.com

Za zločine počinjene u Višegradu do sada je osuđeno 18 osoba, od kojih troje u Haškom tribunalu.

Ukupno je presuđeno 247 godina zatvorske kazne, a doživotna kazna zatvora izrečena je Milanu Lukiću, koji je uhvaćen u Argentini 2005. godine.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)