Skip to main content

Uhapšena Oskarovka zato što podržava demonstracije u Iranu

Kultura 18. дец 2022.
< 1 min čitanja

Iranske vlasti uhapsile su jednu od najpozatijih glumica u toj zemlji, Terani Alidosti, pod optužbom za ‘širenje neistina‘ o demonstracijama koji su zahvatile zemlju, prenosi BBC.

Glumica, koja je osvojila Oskara 2017. godine, za film Trgovački putnik, inače je i poznati borac za ženska prava u Iranu.

Ona je prošle nedelje na Instagramu osudila pogubljenje muškarca koji je bio umešan u demonstracije. U svom postu se obrušila i na međunarodne organizacije jer nisu učinile ništa da spreče pogubljenje Mohsena Shekarija.

Iranske vlasti su ga obesile nakon što su ga optužile da je letos blokirao put u Teheranu i ranio pripadnika paravojnih snaga mačetom i tako poveo „rat protiv Boga“.

„Zvao se Mohsen Šekari. Svaka međunarodna organizacija koja gleda ovo krvoproliće i ne preduzima ništa je sramota za čovečanstvo“, napisala je 38-godišnja glumica, čiji je Instagram profil, koji ima više od osam miliona pratilaca, nedavno ukinut.

Prema objavi na Telegramu, koju je podelila državna agencija IRNA, policija je glumicu uhapsila jer nije pružila „nikakva dokumenta kao dokaze u skladu sa njenom izjavom“.

Inače, Terani Alidosti je jedna je od najuspešnijih iranskih glumica.

Veoma je glasan kritičar iranske vlade koja pokušava da suzbije nemire širom zemlje, a koji su izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru. Uhapšena je jer nije nosila hidžab.

U novembru, glumica je na svom Instagramu takođe objavila fotografiju bez hidžaba.

Prošlog meseca je obećala da neće napustiti svoju domovinu i da će „platiti cenu“ koju bude trebalo kako bi branila svoja prava, a najavila je i da će prestati da glumi kako bi pomagala porodicama ubijenih i uhapšenih tokom protesta.

(Danas, Foto: Beta)