Skip to main content

Uhapšen predsednik Burkine Faso

Planeta 24. jan 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Burkine Faso Rok Mark Kristijan Kabore uhapšen je i zatočen je u kasarni u glavnom gradu te zemlje Uagaduguu, dan posle pobuna u više kasarni u zemlji pogođenoj ekstremističkim nasiljem, saznaje agencija Frans pres iz bezbednosnih izvora.

„Predsednik Kabore, šef Parlamenta i ministri su u rukama vojnika“ u kasarni Sangule Lamizana u Uagaduguu“, rekao je jedan izvor.

Tu informaciju je potvrdio drugi izvor bezbednosnih službi.

Pucnji su se čuli kasno sinoć blizu rezidencije predsednika, a rano jutros vodile su se borbe kod predsedničke palate dok je helikopter nadletao to mesto, prenosi agencija AP.

Putevi do glavnog grada bili su prazni sinoć, izuzev kontrolnih punktova na kojima su naoružani pobunjeni vojnici.

Vojnici su postavljeni jutros ispred državne televizije RTB u Uagadugu. Oko desetak vojnika sa prekrivenim licima postavljeno je ispred centrale televizije RTB.

Pobuna vojnika usledila je dan posle demonstracija na kojima se pozivalo za ostavku Kaborea, u najnovijem u seriji protesta zbog nezadovoljstva kako se vlada obračunava sa nasiljem islamističkih ekstremista u zemlji.

Vlada od juče nije davala izjave. Ministar odbrane Eme Bartelemi Sempore rekao je ranije za državnu televiziju da je nekoliko kasarni pogođeno nemirima, ne samo u Uagaduguu nego i u drugim gradovima. On je tada demantovao da pobunjeni vojnici drže u zatočeništvu predsednika Kabor iako nije bilo poznato gde se nalazi.

U zemlji raste frustracija oko nesposobnosti predsednika da zaustavi širenje ekstremističkog nasilja. Napadi vezani za Al Kaidu i Islamsku državu eskaliraju, hiljade ljudi je ubijeno a više od 1,5 miliona raseljeno.

Predsednik Kabore došao je na vlast 2015. i ponovo je izabran 2020. na osnovu obećanja da će njegov prioritet biti borba protiv ekstremista.

Juče je predsednik Kabore uveo policijski čas od 20.00 do 5.30 ujutro.

(Beta, Foto: Flickr)