Skip to main content

Uglješa Šajtinac gostujući pisac 48. ‘Pesničke štafete’

Kultura 06. maj 2022.
2 min čitanja

"Pišemo ne samo zbog sebe, nego i zbog onih koji će nas čitati negde daleko"

Ovogodišnja “Pesnička štafeta” startuje u Zrenjaninu u ponedeljak, 9. maja. Manifestacija promoviše angažovanje i stvaralaštvo dece koja na maternjem jeziku biraju na koji način žele kreativno da se izraze, predstave svoje talente i veštine.

„Pesnička štafeta“ koju organizuje svake godine Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ je dečija manifestacija sa najdužim trajanjem u regionu.

Koncipirana je na principu “Biblioteka bez zidova” gde bibliotekari sa gostujućim pesnikom odlaze do svakog od učesnika u 60 škola iz 3 okruga Banata i Bačke: škole u gradu Zrenjaninu i opštinama Žitište, Sečanj, Novi Bečej, Nova Crnja, Kikinda i Titel.

Manifestacija svake godine okupi oko 10.000 dece, prosvetnih radnika, bibliotekara i roditelja, a cilj je da promoviše i podstiče stvaralaštvo namenjeno deci i mladima kroz angažovanje afirmisanih autora i objavljivanje knjige gostujućeg stvaraoca.

I sam nekadašnji zapaženi učesnik “Pesničke štafete”, Uglješa Šajtinac, ove godine je gostujući pisac manifestacije, koji prelazi planiranni put od 1500 kilometara da bi ohrabrio mlade pesnike da napišu i predstave svoje radove.

Najavljujući „putešetvije“, on poručuje mladim piscima: „Pišemo ne samo zbog sebe, nego i zbog onih koji će nas čitati negde daleko, za nekoga ko nas ne zna, ali će u onome što čita osetiti radost i prepoznati nekoga sličnog sebi ko je daleko i za sobom ostavlja trag u pesmi.“

Rođeni Zrenjaninac, dramski pisac, pripovedač i romansijer diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija. Trenutno predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Za svoj rad dobio je brojne domaće i evropske nagrade. Ove godine u okviru „Pesničke štafete“ biće predstavljena njegova knjiga za decu “Sve same drame”.

Ivana Gordić (Autonomija)