Skip to main content

Udruženje Vukovar 1991: Tužilaštvo nas nije primilo zbog godišnjih odmora

Jugoslavija 19. јун 2024.
2 min čitanja

"Mi smo krivičnu prijavu podneli 22. maja 2008. godine, već 16 godina traje taj postupak"

Predsednik Udruženja pravnika „Vukovar 1991“ Zoran Šangut kazao je da ih niko iz Tužilaštvu za ratne zločine nije primio i da im je rečeno, iako je poseta bila najavljena, da su svi tužioci na godišnjem odmoru.

On je rekao novinarima da su predstavnici tog udruženja predali Tužilaštvu podnesak kojim zahtevaju da ih taj organ obavesti o tome šta se desilo sa krivičnom prijavom za ratne zločine počinjene nad hrvatskim zarobljenicima u Srbiji, koja je podneta 2008. godine, ali do danas podnosioci nisu obavešteni o toku predmeta.

„Mi smo ovu posetu najavili desetak dana ranije, a u ponedeljak smo dobili potvrdu da možemo da dođemo. Danas smo saznali da niko ne može da nas primi. Mi smo krivičnu prijavu podneli 22. maja 2008. godine, već 16 godina traje taj postupak. Žalili smo se i Ustavnom sudu, ali ništa se ne dešava“, kazao je Šangut.

On je rekao da neće odustati od borbe i da će nastaviti svake godine da dolaze i insistiraju da počinioci ratnih zločina budu kažnjeni, a da svi bivši logoraši dobiju odštetu.

Zamenik predsednika Udruženja pravnika „Vukovar 1991“ Pero Kovačević kazao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da ispuni obećanje koje je dao 2015. godine.

„Pozivam Vučića da ispuni ono šta nam je rekao 2015. godine i da u logoru Stajićevo bude postavljena spomen ploča“, kazao je Kovačević.

U podnesku u koji je agencija Beta imala uvid piše da je Udruženje „Vukovar 1991“ podnelo krivičnu prijavu pre 16 godina protiv nepoznatih osoba, zbog ratnih zločina u zarobljeničkim logorima u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i vojno istražnom zatvoru u Beogradu.

„Pozivamo Vas (Tužilaštvo za ratne zločine) da nas obavestite o stanju predmeta, odnosno koje sve radnje ste poduzeli, da li je otvorena istraga i protiv koga te da li je postupak rezultirao krivičnim postupcima pred sudom“, stoji u predatom podnesku.

Na konferenciji za medije ispred Tužilaštva bila je prisutna i Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, a predstavnici udruženja „Vukovar 1991“ javno su joj se zahvalili na pomoći.

(Beta)