Skip to main content

Udruženje: Srbija da otkaže gostoprimstvo Lavrovu

Info 03. јун 2022.
< 1 min čitanja

Udruženje „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ danas je izrazilo najdublje ogorčenje zbog najavljene posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu i pozvalo vlast u Srbiji da mu otkaže gostoprimstvo.

To udruženje je u saopštenju navelo da najoštrije osuđuje najavljenu posetu ministra spoljnih poslova države koja, kako je ukazano, već stotinu dana na tlu Evrope seje smrt, razaranja i strah.

„Potpuno je jasno da poseta visokog državnog zvaničnika Rusije, u ovom trenutku, u jeku agresije na Ukrajinu, ima za jedini cilj da ucenama i pretnjama obezbedi podršku Srbije za njen osvajački ratni pohod na jednu slobodnu i nezavisnu državu, članicu UN“, dodalo je udruženje.

Pozvalo je predsednika Srbije i državne organe da uskrate gostoprimstvo, kako je navedeno, „promoteru laži režima Vladimira Putina i glasnogovorniku ratnih zločina i genocida u Ukrajini“.

U Udruženju smatraju da će prijem visokog zvaničnika Rusije u zvaničnu bilateralnu posetu, u ovom trenutku, označiti jasno odsustvo osude agresije i empatije za stradanja ljudi u Ukrajini.

Ocenili su da bi poseta Lavrova, najavljena za 6. i 7. jun, označila i svrstavanje Srbije na stranu agresora i poništavanje glasanja Srbije u Generalnoj skupštini UN za Rezoluciju o osudi agresije Rusije na Ukrajinu.

Podsetili su da „svih stotinu dana“ protestuju protiv najsurovijih napada u Ukrajini i da pružaju podršku pravednoj borbi naroda te zemlje.

(tekst i arhivska foto: Beta)