Skip to main content

EU zvanično odobrila embargo na rusku naftu

Planeta 03. jun 2022.
< 1 min čitanja

Evropska unija (EU) je danas zvanično odobrila embargo na rusku naftu i druge sankcije protiv velikih ruskih banaka i emitera zbog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Iz sedišta EU je saopšteno da će uvoz ruske sirove nafte biti ukinut tokom šest meseci, a drugih naftnih derivata tokom osam meseci.

U saopštenju se dodaje da je predviđeno privremeno izuzeće za zemlje koje ne izlaze na more, poput Mađarske, Češke i Slovačke. Te zemlje, kako se navodi, specifično zavise od ruskih snabdevanja i “nemaju održive alternativne opcije”.

Za Bugarsku i Hrvatsku privremeno neće važiti odluka o embargu na uvoz za određene vrste nafte.

Lideri EU kažu da nova odluka znači da će oko 90 odsto ruskog izvoza nafte u Evropu biti blokirano do kraja godine. EU uvozi oko 25 odsto svoje nafte iz Rusije.

Najvećoj ruskoj banci, Sberbanci, zatim Moskovskoj kreditnoj banci, Ruskoj poljoprivrednoj banci i Beloruskoj banci za razvoj i rekonstrukciju blokirano je korišćenje SWIFT sistema za međunarodne bankovne transfere.

Emiteri Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 i TV Centre International na meti su sankcija zbog optužbi da ih Moskva koristi “da manipuliše informacijama i promoviše dezinformacije o invaziji na Ukrajinu”.

(Beta-AP, foto: Pixabay)