Skip to main content

Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa: Bogavac i Tonković nisu smenjene po zakonu

Kultura 18. дец 2020.
< 1 min čitanja

Upravni odbor Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije ocenio je danas da smene direktorke Šabačkog pozorišta Milene Bogavac i direktorke Narodnog muzeja u Šapcu Nele Tonković nisu bile po zakonu, niti motivisane razlozima struke.

U saopštenju Upravnog odbora tog udruženja navodi se da je smena Milene Bogavac motivisana njenim političkim stavovima koje iznosi kao građanka.

„Pored toga, Bogavac je – kao i direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković, takođe na rukovodeće mesto izabrana po zakonom predviđenoj konkursnoj proceduri – smenjena usred mandata, i bez obrazloženja u kojem bi bili navedeni njeni eventualni propusti, čime je prekršena zakonska procedura„, naveli su.

Kao pozorišni kritičari koji u projektu „Kritičarski karavan“, ali i mimo njega, kontinuirano prate rad svih pozorišta u Srbiji, oni tvrde da se Šabačko pozorište u mandatu Milene Bogavac potvrdilo kao jedno od umetnički i društveno najrelevantnijih i najvidljivih u celoj zemlji.

„I to u vreme krize koja posebno ugržava teatar i kulturu uopšte i urušava vodeće nacionalne institucije. Zbog svega navedenog, najoštrije protestujemo protiv ovakvog voluntarizma„, zaključio je u saopštenju Upravni odbor Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije.

Saopštenje su potpisali predsednik Upravnog odbora Ivan Medenica, i članovi Aleksandar Milosavljević, Ana Tasić, Nataša Gvozdenović i Bojana Tanjga.

Gradska uprava u Šapcu, kojom rukovodi Srpska napredna stranka, kao razloge za smenu Bogavac i Tonković navela je loše rukovođenje i nenamensko trošenje para.

(Beta)