Skip to main content

Udruženje: Medicinski fakultet u Kragujevcu promovisao homofobičnu knjigu

Građani 26. јан 2023.
< 1 min čitanja

Udruženje za zaštitu prava LGBT+ osoba “Da se zna” podnelo je instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti pritužbu protiv Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, zbog održavanja promocije knjige Aleka Račića “Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida”, u kojoj se iznose diskriminatorni, nenaučni i uvredljivi stavovi prema LGBT+ osobama.

“Sama knjiga obiluje netačnim, nenaučnim i proizvoljnim stavovima Račića o brojnim pitanjima. Račić i u knjizi i u javnim nastupima često govori o LGBT+ osobama na način da doprinosi širenju mržnje i nasilja prema istopolno orijentisanim osobama”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da Račić u svojim nastupima govori da su LGBT+ osobe krive za depopulaciju, da gej muškarci imaju manjak hormona testosterona i da se mogu lako “izlečiti” dodavanjem istog hormona, da gej populacija treba da se “usavrši” jer je ona neplodna zajednica i tako doprinosi depopulaciji, da su Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o istopolnim zajednicama negativna pojava u Srbiji.

“U samoj knjizi, Račić izjednačava homoseksualce, pedofile i sodomiste i sve ih stavlja u grupu ‘nastranih ljudi’ nasuprot ‘normalnoj populaciji’. Ovakvim stavovima, Račić krši Zakon o zabrani diskriminacije član 11. koji zabranjuje širenje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i nasilje protiv grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva na skupovima dostupnim javnosti”, piše u saopštenju.

Prema njihovim rečima, činjenica da je promocija ovakve knjige održana na univerzitetu i to na Medicinskom fakultetu, povlači odgovornost Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

“Nedopustivo je da se na fakultetu medicinskih nauka promoviše knjiga u kojoj se iznosi stav da je homoseksualnost bolest i da se homoseksualnost i pedofilija izjednačavaju, imajući u vidu da je Svetska zdravstvena organizacija još 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste bolesti, a Srpsko lekarko društvo je isto učinilo 2008. godine”, podseća se u saopštenju.

Promocija knjige održana je 15. decembra prošle godine.

(Autonomija)