Skip to main content

Udruženje Krokodil: Na zidu u centru Beograda biće mural s likovima naučnika

Građani 30. мар 2023.
< 1 min čitanja

"Natpis 'Kad se vojska na Kosovo vrati' biće uklonjen"

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u Beogradu, na čijem zidu je prekrečeno pa ponovo napisano „Kad se vojska na Kosovo vrati“, najavio je da će i taj natpis biti uklonjen, a umesto njega nacrtan mural s likovima srpskih naučnika, saopštilo je danas Udruženje Krokodil.

Institut je u odgovoru udruženju Krokodil s pozivom na saradnju i zajedničko smišljanje i pravljenje murala, odgovorio da su već preduzete sve mere i da će se na zidu koji gleda ka parku na Trgu Slavija, kod „Mitićeve rupe“ biti značajne ličnosti hemije, tehnologije i metalurgije.

„Suočen s uništenjem i oštećenjem dela fasade od strane nepoznatih lica i to odmah posle skidanja skele, Institut je odlučio da na delu fasade objekta koji je oštećen grafitom, oslika mural sa prikladnim sadržajem nauke i likovima najznačajnijih srpskih naučnika iz oblasti delatnosti Instituta“, navodi se u dopisu te institucije.

Dodali su da je izabran izvođač radova i da je u toku izrada finalnog idejnog rešenja murala kojeg će u skladu sa zakonom odobriiti Institut, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Udruženje Krokodil i Inicijativa mladih za ljudska prava su 18. februara organizovali akciju čišćenja tog parka, u okviru koje su prekrečili fasadu, posle čega su dobili niz pretnji.

Aktivisti su zbog tog krečenja dobili i prekršajne prijave, a na zidu je 18. marta ponovo ispisana ista poruka: „Kad se vojska na Kosovo vrati“.

(Beta)